2012. szeptember 24.


Gyümölcsös sütik, Krémes sütik, Muffin - cupcake

Almás-fekete bodzás muffin

A bodza termése nem annyira népszerű alapanyag, mint a virága, viszont érdekes íze miatt szerintem megér egy próbát. Én muffint készítettem belőle.

Eddig még én sem kóstoltam semmi bodzabogyóból készült dolgot, viszont úgy gondoltam, ha már úgyis könnyen beszerezhető (gyűjthető bárhol), adok neki egy esélyt. Sajnos nem sikerült túl nagy mennyiségben bogyót gyűjtenem, mert a közeli erdő szélén található bokron az alsóbb ágakról már leszedegették. Ezért lett végülis muffin belőle, almával társítva. A bodza bogyó gyűjtésénél egyébként nagyon kell figyelni, mert nem minden fajta ehető: az a fajta fogyasztható, ami bokron terem, aminek tavasszal a virágát is gyűjtjük. (erről bővebben itt) A másik dolog, amire figyelni kell, hogy a bodzabogyó nyersen nem, csak hőkezelés után (főzés/sütés) fogyasztható.

Ez a recept a Kifőztük magazin hamarosan megjelenő, októberi számába készült, amiben további 7 új és 3 korábban közzétett, népszerű Sütidoboz receptet is találhattok majd:)

Fekete bodza

Hozzávalók

(12 darabhoz)

  • 18 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • csipet fahéj
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 pohár kefír (175 g)
  • 2 tojás
  • 1 nagyobb méretű savanykás alma (pl. Idared)
  • 15 dkg bodza bogyó

Elkészítés

  1. Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
  2. Egy tálban a lisztet, a sütőport és a fahéjat összekeverjük.
  3. Egy másik tálban simára keverjük a tojást a cukorral és a kefírrel, majd hozzáadjuk az olajat is.
  4. Ezután hozzászitáljuk a lisztes keveréket és az egészet simára keverjük.Készül a tészta
  5. Az így kapott masszába belekeverjük a lereszelt almát és a megmosott bogyókat.Hozzáadjuk a gyümölcsöket
  6. A muffin tepsi mélyedéseit kibéleljük papírral és egyenlően elosztjuk bennük a tésztát. (én most szilikon formát használtam:)Mehet a sütőbe!
  7. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol kb. 20 perc alatt megsülnek.

Almás-bodzabogyós muffin