2012. szeptember 11.
Gyümölcsös sütik, Pite
Barackos-szedres cobbler
Azt hiszem ez lett az idei nyárbúcsúztató sütim, ugyanis az utolsó zamatos barackok kerültek bele néhány szem szeder társaságában:)
Tekintettel a kevés gyümölcsre, ezúttal nem pitét, hanem egy jóval egyszerűbb és gyorsabb süteményt, cobblert készítettem. A morzsasütitől (crumble) abban különbözik, hogy egy lágy, kevert tészta kerül a gyümölcsök tetejére, ami aztán felül ropogósra sül, belül pedig puha marad. Végtelenül egyszerű, elronthatatlan sütemény, csak össze kell keverni a hozzávalókat, rákanalazni a gyümölcsre és mehet is a sütőbe. A gyümölcsöket kevés fahéjjal és mézzel, a tésztát pedig kardamommal és vaníliával ízesítettem, így együtt szerintem hihetetlenül finom lett! Már csak azért is megér egy próbát, mert bármilyen más gyümölccsel elkészíthető, ízlés szerint, a végeredmény pedig egy gombóc vanília fagyival biztos siker:)
Hozzávalók
Tészta:
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- csipet só
- 25 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- fél csomag vaníliás cukor
- fél kk. őrölt kardamom
- 1,5 dl tejszín
Töltelék:
- 4 nagyobb őszibarack
- 15 dkg szeder (lehet mirelit is)
- 2 tk. (kukorica)keményítő
- 2 ek. méz
- csipet őrölt fahéj
Elkészítés
- A barackokat megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük, majd a szederrel együtt egy hőálló tálba halmozzuk.
- Hozzákeverjük először a keményítőt, majd a mézet és egy csipet fahéjjal fűszerezzük.
- A tésztához először a vajat simára keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a vaníliás cukrot, a kardamomot a sütőport és végül a tejszínt, és az egészet simára keverjük.
- Az így kapott tésztát a gyümölcsök tetejére kanalazzuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt ropogósra sül a teteje.
Langyosan a legfinomabb:)