2012. szeptember 28.


Krémes sütik, Édesség - bonbon, Macaron

Szilvásgombóc macaron

Szilva szezonban mi mást lehetne készíteni tonnaszámra, mint szilvásgombócot? Mondjuk macaront! Ugyanezzel az ízvilággal:)

Rámtört újra a macaron készítési láz, és a legkézenfekvőbb tölteléket használtam fel hozzá: a fahéjas szilvalekvárt. Idén nem is akartam készíteni, mert hogy “van még vagy 10 féle másik”, de aztán észrevettem, hogy szilvás viszont az az egy megbontott üveg van, ami a hűtőben árválkodik. Na eddig tartott az “idén nem lesz szilvalekvár” kijelentés ereje:) Úgyhogy csináltam egy fél adaggal. Ami pedig a fazék alján maradt, tökéletes macaron töltelék lett. Igazi ízbomba, a habcsókokba is került nem kevés fahéj. (Akinek nincs kedve lekvárt főzni – bár nincs is jobb, mint a saját készítésű fahéjas szilvalekvár – annak legvégső esetben a bolti szilvalekvár+sok fahéj kombinációt tudom ajánlani)

Ez a recept a Kifőztük magazin októberi számába készült.

Fahéjas-szilvás macaron

Hozzávalók

Macaron:

  • 11 dkg mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojás fehérje
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tk. őrölt fahéj

Töltelék:

  • 5-6 ek. fahéjas szilva lekvár

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandula porcukorralMásnap elkészítjük a macaronokat:
    1. A pihentetett tojásfehérjékből lágy habot verünk, hozzáadjuk a kristálycukrot, majd addig verjük, míg kemény hab nem lesz belőle (úgy nézzen ki, mint a borotva hab és álljon meg a tálban ha felfordítod)tojásfehérje hab
    2. A mandulás-porcukros keverékhez hozzáadjuk a fahéjat.Fahéjas mandulás porcukor
    3. Ezt a fahéjas-mandulás keveréket egy lapát segítségével óvatosan, de határozott mozdulatokkal beleforgatjuk a habba. Egy nagyon sűrű masszát kell kapnunk, ami ha kiemeljük a lapátot hozzátapad és nyúlik.A massza
    4. Sütőpapírt teszünk a sütőlapra és egyforma, nagyjából 3-4 cm átmérőjű pöttyöket készítünk nyomózsákkal (ezúttal is teáskanál segítségével adagoltam ki, mint a múltkor).Macaron
    1. És nagyon fontos: most 1 órát így pihentetjük őket, hogy száradjanak és legyen a tetejükön egy vékony kis hártya, hogy majd szép talpuk nőjjön sütés közben.
    2. A pihenő után 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket és 10-12 perc alatt megsütjük.
    1. Miután kivettük a sütőből, megvárjuk míg teljesen kihűlnek, mert csak így lehet szépen levenni őket a papírról.
    2. Mikor már teljesen kihűltek, összeállítjuk a macaronokat: az egyik felét megkenjük a fahéjas szilva lekvárral, majd összeragasztjuk őket.Összeállítjuk a macaronokat
    3. És el is készültek!:) Ebből a mennyiségből kb. 20 db macaron lesz.

    Szilvásgombóc macaron