2023. március 20.
Krémes sütik, Macaron
Ruby csokis-málnás macaron
Legyen boldog macaron napod! Ünnepeld ezzel a ruby csokis-málnás csodával idén ezt a jeles napot! 🌸
Igaz, hogy ilyenkor mindenhol lehet kapni végtelen változatban, de mégiscsak menőbb, ha a sajátoddal kínálsz meg másokat. Mikor megláttam a táblás ruby csokit az egyik diszkontlánc polcán, már tudtam, hogy ez a macaron el fog készülni. 😋 Málnazselét készítettem mellé, mert szerintem ez passzol legjobban a ruby ganache gyümölcsös ízéhez, ez a két féle töltelék került a mandulás héjak közé. Macerás még mindig az elkészítés, de megéri, próbáld ki és nyűgözz le vele mindenkit! 😉
Hozzávalók
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- rózsaszín gél ételfesték
Töltelék:
- 10 dkg ruby csoki
- 1 dl tejszín
- 10 dkg málna
- 5 dkg cukor
Elkészítés
Előző nap
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A töltelékhez a ruby csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.
- Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
- A málnát a cukorral felforraljuk, majd hagyjuk pár percig forrni, amíg összesűrűsödik. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és ezt is betesszük a hűtőbe.
Másnap
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és az ételfestéket és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, majd óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.
- Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra/szilikon lapra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, vagy a szilikonlapon hagyva, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- A krémhez a kihűlt ruby csokis ganache-t habosra keverjük.
- Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük, majd a közepére adagolunk a málnából is és óvatosan rányomjuk a másik héjat.
- Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.