2023. március 20.


Krémes sütik, Macaron

Ruby csokis-málnás macaron

Legyen boldog macaron napod! Ünnepeld ezzel a ruby csokis-málnás csodával idén ezt a jeles napot! 🌸

Igaz, hogy ilyenkor mindenhol lehet kapni végtelen változatban, de mégiscsak menőbb, ha a sajátoddal kínálsz meg másokat. Mikor megláttam a táblás ruby csokit az egyik diszkontlánc polcán, már tudtam, hogy ez a macaron el fog készülni. 😋 Málnazselét készítettem mellé, mert szerintem ez passzol legjobban a ruby ganache gyümölcsös ízéhez, ez a két féle töltelék került a mandulás héjak közé. Macerás még mindig az elkészítés, de megéri, próbáld ki és nyűgözz le vele mindenkit! 😉

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • rózsaszín gél ételfesték

Töltelék:

  • 10 dkg ruby csoki
  • 1 dl tejszín
  • 10 dkg málna
  • 5 dkg cukor

Elkészítés

Előző nap 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor
  5. töltelékhez a ruby csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.Ruby csokis-málnás macaron
  6. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
  7. A málnát a cukorral felforraljuk, majd hagyjuk pár percig forrni, amíg összesűrűsödik. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és ezt is betesszük a hűtőbe.Málna a macaronhoz

Másnap

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és az ételfestéket és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.Ruby csokis-málnás macaron készítése
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.Ruby csokis-málnás macaron készítése
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, majd óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.Ruby csokis-málnás macaron készítése
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
  6. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra/szilikon lapra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
  7. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.Ruby csokis-málnás macaron készítése
  8. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  9. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, vagy a szilikonlapon hagyva, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  10. A krémhez a kihűlt ruby csokis ganache-t habosra keverjük.
  11. Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük, majd a közepére adagolunk a málnából is és óvatosan rányomjuk a másik héjat.Ruby csokis-málnás macaron készítése
  12. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.