2017. október 14.
Krémes sütik, Kelt tészták, Tekercs - csiga
Sütőtökös piskóta tekercs csokis krémmel
Igen, piskótatekercs. Ugye, hogy ti is rajongtok a mindig puha örök klasszikusért, bármivel legyen is töltve:) Ez a verzió most őszre hangolva fahéjas csokikrémmel készült, a tészta pedig a sütőtöktől lett még ellenállhatatlanabbul puha!
Telis-tele van minden piac és zöldséges a legkülönfélébb színű, formájú és fajtájú sütőtökökkel, így most már nem is kell sokat keresgélni, hogy egy igazán szép darabba fussunk. És mi más formában lehet jobb az édes sütőtök, mint édességben felhaszálva… Elsőre ez az egyszerű piskóta jutott eszembe, ami ugyan kissé tömörebb, mint a hagyományos verzió, de hihetetlenül puha és szaftos lesz a sütőtöktől. Ha esetleg nincs kedvetek a krémmel bíbelődni, narancsos sütőtök lekvárral is isteni, vagy ha tényleg a leglustább verzió a nyerő, akkor akár kakaós mogyorókrémmel is tölthetitek!
Hozzávalók
Piskóta:
- 5 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg sütőtök püré
- 15 dkg liszt
- csipet só
- 1 tk. szódabikarbóna
Krém:
- 10 dkg étcsoki
- 1 dl tejszín
- 12,5 dkg mascarpone
- csipet fahéj
csoki a tetejére
Elkészítés
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből lágy habot verünk, majd hozzáadunk a cukorból 15 dkg-ot és kemény habbá verjük.
- A maradék 5 dkg cukrot a sárgájához adjuk és habosra keverjük.
- A tojásfehérje habot óvatosan a sárgájába forgatjuk.
- A sütőtök pürét fellazítjuk kevés tojás habbal, majd a cukros tojáshoz forgatjuk.
- A lisztet összekeverjük egy csipet sóval és a szódabikarbónához, majd a tojáshoz szitáljuk és óvatosan beleforgatjuk.
- A masszát sütőpapírral bélelt sütőlapon elsimítjuk.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 10 perc alatt megsül.
- Pár percig hagyjuk hűlni, majd egy sütőpapírra fordítjuk a piskótalapot és az aljáról lehúzzuk a papírt.
- A másik papírral óvatosan feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
- A krémhez a csokit apró kockákra vágjuk, majd egy lábasban a tejszínnel alacsony lángon elkezdjük melegíteni.
- Ha a csoki teljesen elolvadt, hozzáadjuk a fahéjat, majd félrevesszük és megvárjuk, míg kihűl.
- Amikor már a piskóta is kihűlt, a csokit simára keverjük a mascarponéval és a tekercs belsejére simítjuk.
- Óvatosan feltekerjük és legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.
- Tetejét olvasztott csokival díszíthetjük (elhagyható).