2013. november 15.
Krémes sütik, Sajttorta
Karamelles-sütőtökös sajttorta
Még egy sütőtökös recept, de most valami egészen új változatban: sajttortában! Ezúttal karamellel kombinálva. Azt kell mondanom, így is hibátlan:)
Úgy terveztem, hogy ebben a szezonban már nem teszek ki több sütőtökös receptet a blogra, de amikor ezt kipróbáltam, úgy éreztem, muszáj megosztanom! A korábbi sajttorta receptbe lehelltem új életet sütőtök pürével, karamellel és fűszerekkel és az eredmény minden túlzás nélkül fantasztikus lett. Az elkészült mű amolyan őszies ízvilágú sajttorta lett, lágy és krémes. Sűrű karamellel párosítottam, amiből került a tortába és a tetejére is. Igazi lélekmelengető, őszi desszert, ami bármilyen szürke novemberi napot feldob. Mivel elég sok hozzávaló kell bele, ezért nem tartozik sajnos az olcsó sütemények közé, viszont az ízei miatt érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
Torta:
- 25 dkg keksz (teljes kiőrlésű vagy akár sima háztartási)
- 12 dkg vaj
- 2 doboz krémsajt (2x200g-os)
- 10 dkg cukor
- 1 dl tejszín
- 10 dkg tejföl
- 3 tojás
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg sütőtök püré
- 5 dkg karamell (sűrített tejből)
- fél tk. őrölt fahéj
- 1/4 tk. őrölt gyömbér
- 1/4 tk. őrölt szegfűbors
- csipet őrölt szegfűszeg
- 1/4 csomag bourbon vaníliás cukor
- 3 ek. keményítő (hiányában pudingpor)
Karamell:
- 1 tubus cukrozott sűrített tej
- 2 dkg vaj
Elkészítés
- A kekszet ledaráljuk, a vajat felolvasztjuk és a kettőt egy nagy tálban összekeverjük.
- Egy tortaforma aljára (26 cm átmérőjűt használtam) sütőpapírt teszünk és a kekszes masszát belenyomkodjuk. (lehet, hogy nagyon száraznak fog tűnni, de teljesen jó lesz sütés után).
- A sütőtököt megsütjük, kimérünk 20 dkg-ot és pürésítjük.
- A karamellhez a vajat felolvasztjuk egy teflon serpenyőben, majd hozzáadjuk a cukrozott sűrített tejet és alacsony lángon addig főzzük, míg aranybarna és sűrű lesz. Félretesszük hűlni.
- A sajttortához egy tálban összekeverjük a krémsajtot a cukorral, a tejföllel és a tejszínnel.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a tojássárgákat, végül a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- Hozzáadjuk a sütőtök pürét és a karamellből 5 dkg-ot.
- Belekeverjük a fűszereket.
- A kekszes rétegre öntjük a sajtkrémes masszát és egy lapát segítségével a tetejét elsimítjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük. (ha gázsütőt használunk, érdemes a sütő aljába tenni egy vízzel teli tepsit/hőálló edényt, hogy gőz képződjön, így nem fog kiszáradni)
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl és 1 éjszakára betesszük a hűtőbe. (miközben hűl, össze fog esni, ez nem gond, semmi baja)
- Másnap a maradék karamellel és tejszínhabbal tálaljuk.