2015. október 16.
Krémes sütik, Sajttorta
Sárgabarackos-grillázsos sajttorta sütés nélkül
Ezt a receptet egy sajttortás receptversenyre készítettem, de sajnos nem került be a legjobb 10 közé… Valószínűleg nem készítették el, így nem tudják meg soha, mitől fosztották meg a közönséget, pedig a lágy krémsajt közt megbúvó ropogós grillázs és a házi baracklekvár nálunk nagy sikert aratott. Itt megtaláljátok a receptet;)
Ja igen, és a legjobb hír: nem kell sütni sem! Mindössze pár órát kell kibírni, míg megdermed és összeérnek az ízei. De ezt tényleg tessék kivárni!:)
We <3 Budapest Cheesecake
Hozzávalók
Alap:
- 15 dkg teljes kiőrlésű keksz
- 10 dkg olvasztott vaj
- csipet fahéj
- 1 marék durvára darált dió
Sajtos rész:
- 20 dkg fehér csoki
- 2 dl tejszín
- 20 dkg krémsajt
- 25 dkg mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- házi sárgabarack lekvár
Grillázs:
- 15 dkg cukor
- 10 dkg dió
Elkészítés
- A grillázshoz a diót durvára törjük.
- A cukrot egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni. Mikor már aranybarna, félrevesszük és hozzáadjuk a diót.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapon gyorsan elsimítjuk, és félretesszük, hogy teljesen kihűljön.
- A fehércsokit apróra vágjuk.
- Egy fém edénybe tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és gőz fölött felolvasztjuk. (ha már csak pár apróbb darab maradt benne, vegyük le a gőzről, és így kevergessük, nehogy megégjen). Félretesszük hűlni.
- A kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, a durvára darált diót és egy csipet fahéjat, majd összegyúrjuk és a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk.
- Egy nagy tálba tesszük a krémsajtot, a mascarponét és a vaníliás cukrot, majd ha már szobahőmérsékletűre hűlt a tejszínes-fehércsoki, hozzáadjuk, és az egészet simára keverjük.
- A grillázst egy éles késsel apróra daraboljuk.
- A kekszes rétegre az apró grillázsból szórunk először.
- Óvatosan a grillázsra öntjük a krémsajtos massza felét és elsimítjuk.
- Egy teáskanállal apró baracklekvár pöttyöket kanalazunk a krémsajtra.
- A maradék krémsajtot óvatosan eloszlatjuk a tetején, és szépen elsimítjuk.
- A tetejére ismét pár kanálnyi baracklekvár következik, amit egy tompa késsel, vagy kanál nyelével, mintha 8-asokat írnánk, elmárványosítunk.
- Egy éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
- Díszítésként tehetünk a torta szélére darált diót és apróra tört grillázst.
Betti
2015. október 21. - 10:11Megtennéd, hogy krémsajtra ajánlanál egy márkát, vagy hogy konkrétan mit használjak? A mascarpone oké, de még nem mertem elkezdeni ilyen jellegű sütit, mert ötletem sincs, hogy milyen krémsajtot keressek… 🙁 Előre is ezer hálám!!!
Vikki
2015. október 21. - 11:15Szia,
emailben válaszoltam 🙂
Anna
2015. október 29. - 20:15Szia!
Mekkora formához való az adag? Ennek becslésében nem vagyok jó. 🙁 A krémsajt téma engem is érdekelne. Előre is köszönöm a választ.
Vikki
2015. október 29. - 20:23Szia,
ez a mennyiség egy kb. 22 cm-es formához elég, ha esetleg magasabb tortát szeretnél, akkor 20 cm átmérőjű formát használj. A sajtot illetően e-mailben válaszoltam.
Anna
2015. október 29. - 21:04Köszönöm. 🙂
Farkas Aliz
2015. október 30. - 11:40Szia,
engem is érdekelne a krémsajt márkája, tanácstalan vagyok, mit vegyek.
Mondjuk kiírhatnád nyilvánosan is, nem hinném, hogy reklámnak minősülne. Vagy titok? 🙂
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Aliz
Ui: Nagyon gyönyörű süti, már alig várom, hogy kipróbáljam! Nyami!
Vikki
2015. október 30. - 14:23Szia Alíz,
Neked is emailben válaszoltam 🙂
G
2015. november 17. - 18:12Szia! Nekem is elküldöd kérlek a krémsajt márkáját? Köszönöm, gyönyörű a torta!
viku
2016. április 12. - 18:42Szia!nekem is meg tudnad írni a kremsajt márkáját illetve; hogy hol lehet kapni? Köszi Szépen, viki
Fodorné Márta
2016. május 23. - 20:37Szia! Nagyon tetszik a recept. A krémsajt márkát nekem is megírnád?
KÖSZÖNÖM.
longer
2016. június 10. - 11:34Szia! Elküldenéd nekem is a krémsajt márkáját? És egy kicsit félek, hogy nem fog összeállni rendesen. Biztosan elég az a 4-5 óra? Vagy szerinted használhatok a krémhez lapzselatint?
Köszönöm! 🙂
Vikki
2016. június 12. - 21:21Szia,
küldtem e-mailben a használt sajt típusát. A tortát illetően: össze fog állni, de ha kevésnek találod a 4-5 órát hagyd nyugodtan egy éjszakát pihenni, így egészen biztos, hogy nem fog szétfolyni. Én a zselatint semmilyen formában nem szeretem krémekben használni, így nem is javaslom, főleg nem sajttortában, mert teljesen elvenné a lágy állagát.
Kovács Renáta
2016. október 29. - 20:47Szia! Szeretném megkérdezni tőled a krémsajt márkájának a nevét? Nagyon tetszik a recepted,és szeretném megcsináni a kisányom keresztelőjére.Szerintem tuti siker lesz! Előre is köszönöm! Renáta
Vikki
2016. november 1. - 17:23Szia Renáta,
e-mailben válaszoltam 🙂
vB001
2017. február 12. - 15:40Szia,
Én is szeretném elkérni a krémsajt márkáját. Előre is köszönöm! 🙂
Vikki
2017. február 12. - 20:04Szia,
e-mailben válaszoltam 🙂
Varga Mónika
2017. július 13. - 15:13Szia Vikki, Nagyon guszta, már készülök rá:). Megírnád nekem is a krémsajt fajtáját?
Köszi,Mónika
Orsi
2019. július 11. - 14:57Szia Vikki!
Most találtam rá erre a receptre és szeretném, ha megírnád a hozzá használt krémsajt márkáját,hogy biztos legyen a siker! Előre is köszönöm: Orsi
Takács Katalin
2021. április 14. - 15:01szia, kipróbálnám én is ezt a gyönyörűt, de szeretném tudni a krémsajt márkáját, köszönet
Vikki
2021. április 14. - 15:10Szia,
e-mailben válaszoltam 🙂
Roza
2021. augusztus 20. - 16:47Szia!
Ne haragudjál, de miért ez a nagy titkolózás a sajtot illetően? A mascarponét simán beírtad, akkor a krémsajtot miért nem lehet?
Egyébként szuper a sütid, el is fogom készíteni.
Köszi szépen!
Vikki
2021. augusztus 20. - 16:52Szia,
azért nem szerepel a márka, mert nem fizetett tartalom, ezért nem került említésre a neve, csak a sajt típusa: friss krémsajt (ami tégelyes, és nem a tömlős krémsajt!).