2018. december 21.


Sütés nélkül, Krémes sütik, Sajttorta

Forralt boros sajttorta sütés nélkül

Ugye nem feledkeztél meg a karácsonyi desszertről? Ha mégis, akkor ez a sütés nélküli forraltboros sajttorta pont a legjobbkor érkezik, mert nem csak elképesztően finom, de az utolsó pillanatban is elkészíthető! Ha már megvolt az ötlet, még akkor is lecserélheted erre;)

Az ünnepek előtti készülődésnél a legnagyobb ellenség általában az idő. Ilyenkor valahogy soha nem jut belőle elég mindenre. És persze senki nem is szeretné az egész napot sütögetéssel tölteni, ugye? Ez a last minute sütés nélküli sajttorta egyszerre spórol időt és  energiát is, ugyanis az elkészítési ideje kb. fél órát vesz igénybe, és mehet is a hűtőbe, hogy másnapra tökéletesen összeérjenek az ízek. Igen, a fűszeres, savanykás forraltbor zselét tökéletesen kiegészíti majd az édes krémsajt, együtt egy nagyszerű téli desszertet alkotnak, ami egy kis karácsonyi dekorációval ünnepi tortaként is megállja majd a helyét!

 

Hozzávalók

Alap:

  • 15 dkg spekulatius keksz (vagy mézes kalács)
  • 10 dkg olvasztott vaj
  •  3 dkg durvára vágott vörösáfonya
  • 3 dkg kandírozott narancshéj

Sajtos rész:

  • 20 dkg fehér csoki
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg krémsajt
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor

Forralt bor zselé:

  • 2 dl vörösbor
  • forralt bor fűszer ízlés szerint (instant keverék)
  • 1 csomag piros tortazselé

Dekoráció: kandírozott vörösáfonya, rozmaring ágak

Elkészítés

  1. A krémsajtos réteghez a fehércsokit apróra vágjuk.Fehércsoki
  2. Egy fém edénybe tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és gőz fölött felolvasztjuk. (ha már csak pár apróbb darab maradt benne, vegyük le a gőzről, és így kevergessük, nehogy megégjen). Félretesszük hűlni.A csokit a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk
  3. Egy nagy tálba tesszük a krémsajtot, a mascarponét és a vaníliás cukrot, majd ha már szobahőmérsékletűre hűlt a tejszínes fehércsoki, hozzáadjuk, és az egészet simára keverjük. A fehércsokit a krémsajthoz adjuk
  4. A kekszes alaphoz a kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, majd összegyúrjuk és a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk.Spekulatius keksz a sütés nélküli sajttorta aljához
  5. A vörösáfonyát felaprítjuk, majd a kandírozott narancshéjjal vegyesen a kekszes rétegre szórjuk.Forraltboros sütés nélküli sajttorta alja
  6. A krémsajtot óvatosan eloszlatjuk a tetején, és szépen elsimítjuk.Forraltboros sajttorta összeállítása
  7. Egy éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
  8. A szükséges hűtési idő letelte után elkészítjük a forralt boros zselét: a piros tortazselét csomómentesre keverjük a vörösborban, majd hozzáadjuk a forralt bor ízesítőt és elkezdjük melegíteni. Addig melegítjük, míg a elkezd sűrűsödni és a színe szépen kitisztul. Vigyázzunk, nem szabad felforralni!Forraltbor zselé
  9. A sajttortát kivesszük a hűtőből, és a forraltboros zselét óvatosan, a közepére csorgatva bevonjuk a torta tetejét.Forraltbor zselé a sütés nélküli sajttorta tetejére
  10. További fél órára hűtőbe tesszük, hogy a zselé megdermedjen és tálalható is a torta.
  11. Díszíthetjük kandírozott vörösáfonyával, vagy tetszés szerint bármilyen gyümölccsel is.

Forralt boros sajttorta sütés nélkül

Forralt boros sajttorta sütés nélkül

Forralt boros sajttorta sütés nélkül