2018. december 21.
Sütés nélkül, Krémes sütik, Sajttorta
Forralt boros sajttorta sütés nélkül
Ugye nem feledkeztél meg a karácsonyi desszertről? Ha mégis, akkor ez a sütés nélküli forraltboros sajttorta pont a legjobbkor érkezik, mert nem csak elképesztően finom, de az utolsó pillanatban is elkészíthető! Ha már megvolt az ötlet, még akkor is lecserélheted erre;)
Az ünnepek előtti készülődésnél a legnagyobb ellenség általában az idő. Ilyenkor valahogy soha nem jut belőle elég mindenre. És persze senki nem is szeretné az egész napot sütögetéssel tölteni, ugye? Ez a last minute sütés nélküli sajttorta egyszerre spórol időt és energiát is, ugyanis az elkészítési ideje kb. fél órát vesz igénybe, és mehet is a hűtőbe, hogy másnapra tökéletesen összeérjenek az ízek. Igen, a fűszeres, savanykás forraltbor zselét tökéletesen kiegészíti majd az édes krémsajt, együtt egy nagyszerű téli desszertet alkotnak, ami egy kis karácsonyi dekorációval ünnepi tortaként is megállja majd a helyét!
Hozzávalók
Alap:
- 15 dkg spekulatius keksz (vagy mézes kalács)
- 10 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg durvára vágott vörösáfonya
- 3 dkg kandírozott narancshéj
Sajtos rész:
- 20 dkg fehér csoki
- 2 dl tejszín
- 20 dkg krémsajt
- 25 dkg mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
Forralt bor zselé:
- 2 dl vörösbor
- forralt bor fűszer ízlés szerint (instant keverék)
- 1 csomag piros tortazselé
Dekoráció: kandírozott vörösáfonya, rozmaring ágak
Elkészítés
- A krémsajtos réteghez a fehércsokit apróra vágjuk.
- Egy fém edénybe tesszük, hozzáöntjük a tejszínt és gőz fölött felolvasztjuk. (ha már csak pár apróbb darab maradt benne, vegyük le a gőzről, és így kevergessük, nehogy megégjen). Félretesszük hűlni.
- Egy nagy tálba tesszük a krémsajtot, a mascarponét és a vaníliás cukrot, majd ha már szobahőmérsékletűre hűlt a tejszínes fehércsoki, hozzáadjuk, és az egészet simára keverjük.
- A kekszes alaphoz a kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a vajat, majd összegyúrjuk és a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk.
- A vörösáfonyát felaprítjuk, majd a kandírozott narancshéjjal vegyesen a kekszes rétegre szórjuk.
- A krémsajtot óvatosan eloszlatjuk a tetején, és szépen elsimítjuk.
- Egy éjszakára, de legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
- A szükséges hűtési idő letelte után elkészítjük a forralt boros zselét: a piros tortazselét csomómentesre keverjük a vörösborban, majd hozzáadjuk a forralt bor ízesítőt és elkezdjük melegíteni. Addig melegítjük, míg a elkezd sűrűsödni és a színe szépen kitisztul. Vigyázzunk, nem szabad felforralni!
- A sajttortát kivesszük a hűtőből, és a forraltboros zselét óvatosan, a közepére csorgatva bevonjuk a torta tetejét.
- További fél órára hűtőbe tesszük, hogy a zselé megdermedjen és tálalható is a torta.
- Díszíthetjük kandírozott vörösáfonyával, vagy tetszés szerint bármilyen gyümölccsel is.
Gerda
2021. december 7. - 07:29Szia! Ez mekkora tortaformara van? Koszonom
Vikki
2021. december 7. - 21:02Szia! A képen látható 18 cm-essel készült, ha nagyobbat használsz, kicsit laposabb lesz értelemszerűen 🙂