2015. december 4.
Krémes sütik, Macaron
Forraltboros macaron
A mesebeli karácsonyi vásárok illata és hangulata két omlós macaron héj közé rejtve: bizony, forraltbor van benne!:)
Kicsit macerás, tudom, de karácsony lesz, remek alkalom, hogy kipróbáljátok, ha eddig nem tettétek meg. Kellően elegáns, az íze is ünnepire hangolt, úgyhogy csak egy kis önbizalom kell, és irány a konyha! Ha balesetesek lesznek, az sem baj, a forraltbor így is megmarad;) A törött héjakból pedig lehet pohárdesszert is akár, karácsonyi ízekkel.
Hozzávalók
(kb. 30 darabhoz)
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- pár csepp folyékony piros és pár csepp sárga ételfesték
Töltelék:
- 2 dl vörösbor
- forraltbor fűszerek (narancshéj, fahéj, szegfűszeg, vanília) ízlés szerint
- 1 ek. cukor
- 1 púpos ek. kukoricakeményítő
Elkészítés
Előző nap:
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.
Másnap:
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt narancssárga, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- A töltelékhez a bort a fűszerekkel felforraljuk.
- Ha már forr, eltávolítjuk az egész fahéjat és szegfűszegeket. A keményítőt 2-3 ek borral csomómentesre keverjük, félrevesszük a bort és hozzákeverjük. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Akkor jó, ha már átlátszó és ruganyos.
- Megvárjuk, míg kihűl.
- Összeállítjuk a macaronokat: habcsókokat 1-1 teáskanálnyi zselével összetapasztjuk.