2022. március 20.


Krémes sütik, Macaron

Lotus macaron

Boldog Macaron Napot! 🙂 Mit szólnál egy karamellás, Lotus kekszes macaronhoz az ünnepléshez? 🍪

Nekem nagy kedvencem ez a karamellás keksz, ezért is lettem nagyon lelkes, amikor láttam macaron recepteket vele. Az első verzióban egy mandula mentes, csak keksz változatot próbáltam ki, de nagyon nem voltam megelégedve az eredménnyel: se szép, se finom nem volt, viszont cserébe kőkemények lettek. A második próbálkozásnál a saját receptemnél feleztem a mandulát keksszel, de így sem lett az igaz, elég kemény maradt a sok cukor miatt. Úgyhogy a hagyományos mandulás receptet ajánlom a héjakhoz. (Ha van esetleg bevált recepted a héjakhoz keksszel, aminek az állaga ugyanolyan marad, oszd meg bátran 😉 ) A krémnél nálam ez a fele-fele arány vált be, de elkészítheted csak a kekszkrémmel is, ha bírod az édeset 🙂

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp barna ételfesték (folyékony, vagy gél)

Töltelék:

  • 10 dkg mascarpone
  • 10 dkg Lotus krém
  • 3-4 db Lotus keksz

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor
  5. Ha folyékony ételfestéket használunk, hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt karamell színű, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukor vs cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Cukorszirup a macaronhoz
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.Tojásfehérje hab a macaronhoz
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.Mandula a macaronhoz
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.Macaron alap
  6. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.Macaron készül
  7. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.Macaron pihentetés
  8. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  9. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  10. A töltelékhez a mascarponét habosra keverjük a keksz krémmel. Habzsákba töltjük.
  11. A kekszeket apró darabokra törjük.
  12. Összeállítjuk a macaronokat: egy héjat óvatosan körbenyomjuk a krémmel (én ehhez csillagcsövet használtam most és így nyomtam “pöttyöket” körbe) majd egy darab kekszet teszünk a közepére.
  13. Érdemes még egy órára visszatenni a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen a krém.

Lotus macaron