2020. március 20.
Krémes sütik, Macaron
Mangós-jázminos macaron
Most, hogy úgyis otthon vagy, itt az ideje megsütnöd életed első macaronját! 😉 Ha pedig nem az első, akkor próbálj ki egy új ízt a Macaron nap alkalmából!
Sokat gondolkodtam, hogy milyen ízt kellene kipróbálni, ami még nem volt, mert már jó pár verziót készítettem, végül ismét egy virágos-gyümölcsös ízkombináció mellett döntöttem. Azt be kell valljam, rendes aroma híján inkább mangó, mint jázmin ízű lett, szóval ha nincs ilyesmitek épp otthon, egész nyugodtan hagyjátok el, és mehet csak a mangós-fehércsokis páros.
Ha semmi “extrém” hozzávalót nem sikerül sehol beszerezni, akkor pedig a sós-karamellás verziót javaslom 😉 Cukor és vaj tutira van még mindenhol.
Hozzávalók
Macaron:
- 10 dkg kristálycukor
- 33 g víz (30 ml)
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg mandula
- 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
- pár csepp sárga ételfesték
- szálas jázmin tea
Töltelék:
- 10 dkg fehércsoki
- 1 dl tejszín
- 10 dkg mangó püré
- 1 ek. cukor
- 1 kk. dzsemfix (3:1)
Elkészítés
Előző nap
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
- A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
- Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
- Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:
- A töltelékhez a csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.
- Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
- A mangó pürét a cukorral és a dzsemfix-szel felforraljuk, majd hagyjuk pár percig forrni. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és ezt is betesszük a hűtőbe.
Másnap
- Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.
- A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.
- Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
- Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és egy kevés jázmin teafüvet majd óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.
- Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
- Adunk hozzá pár csepp ételfestéket, annyit, hogy pasztellszínű legyen.
- Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.
- Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
- 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
- Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
- A krémhez a kihűlt a fehércsokis ganache-t habosra keverjük.
- Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük, majd a közepére adagolunk a mangóból is.
Dori
2020. augusztus 20. - 08:09Szia,
A felvert tojasfeherjehez a maradek tojasfeherjet is robotgeppel kevered hozza, hogy picit higabb legyen, vagy azt mar spatulaval?
Koszonom,
Dori
Vikki
2020. augusztus 20. - 09:06Szia Dóri,
igen, azt is még a robotgéppel keverem 🙂 Csak a mandulás keverék megy spatulával.