2021. március 20.


Krémes sütik, Macaron

Csokis-tonkababos macaron málnával

Ünnep napra ünnepi süti jár: legyen idén ez a csokis-tonkababos macaron málnával a Te macaron napos finomságod! Boldog macaron napot! 😉 🍫

Sokat gondolkodtam, hogy milyen ízt készítsek idén, végül egy igazi klasszikus mellett döntöttem: legyen csokis! A málna szinte adta magát hozzá, de most egy kis tonkababbal is fűszereztem a ganache-t, amitől szerintem még ellenállhatatlanabb lett az íze. 😋

Hozzávalók

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • barna és bordó/piros gél ételfesték

Töltelék:

  • 5 dkg étcsoki
  • 5 dkg tejcsoki
  • 1 dl tejszín
  • fél tonkabab
  • 10 dkg málna
  • 5 dkg cukor

Elkészítés

Előző nap 

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. Mikor kihűlt a mandula, a porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  4. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:Mandulás porcukor
  5. töltelékhez a csokit apró darabokra vágjuk, a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk.Tejcsoki & étcsoki macaron töltelékhez
  6. Hozzá reszeljük a tonkababot és alaposan elkeverjük. Tejcsoki & étcsoki ganache macaron töltelékhez
  7. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük.
  8. A málnát a cukorral felforraljuk, majd hagyjuk pár percig forrni, amíg összesűrűsödik. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl és ezt is betesszük a hűtőbe.Málna a macaronhoz

Másnap

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne. Cukorhőmérővel mérve 118 fokosnak kell lennie.
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Csokis-tonkababos macaron készítése
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát, majd óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet.Csokis-tonkababos macaron készítése
  5. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.
  6. A masszát két részre osztjuk, az egyikhez óvatosan barna, a másikhoz bordó ételfestéket keverünk.
  7. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.)
  8. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.Csokis-tonkababos macaron készítése
  9. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  10. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  11. A krémhez a kihűlt a csokis ganache-t habosra keverjük.
  12. Összeállítjuk a macaronokat: az így kapott krémet a héjak közé habzsákkal óvatosan betöltjük, majd a közepére adagolunk a málnából is.Csokis-tonkababos macaron készítése

Csokis-tonkababos macaron málnával

Csokis-tonkababos macaron málnával