2014. november 21.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Narancsos sütötök lekvár

Mi kerüljön a péksüteményre, ha a nyári lekvárjaink már erősen fogyóban vannak? Mondjuk ez  a  zamatos lekvár, melyben a hűvösebb hónapok két jellegzetes íze, az édes sütőtök és az aromás narancs találkozik.

Mint már tudjuk, lekvárt bármilyen friss gyümölcsből vagy zöldségből lehet készíteni és az ízkombinációk lehetősége is nagyjából végtelen. Tavaly készítettem először sütőtökkel lekvárt, ami nem várt sebességgel el is fogyott, többek között ezért nem is került fel akkor a blogra. Most már rutinosabb voltam, az elkészülte után egyből fotóztam is.:)

Narancsos sütőtök lekvár

Hozzávalók

  • kb. 1,1 kg sütőtök (tisztított súly)
  • kb. 1 liter narancslé (100%-os, legjobb a gyümölcshúsos)
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 30 dkg cukor
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés

  1. A sütőtököt feldaraboljuk, meghámozzuk majd kisebb kockákra vágjuk. Sütőtök
  2. Egy lábasba tesszük és annyi narancslét öntünk rá, hogy ellepje és puhára főzzük.
  3. Amikor megfőtt, kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pépesítjük.
  4. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet és ismét felforraljuk.Készül a lekvár
  5. 3-4 percig hagyjuk forrni majd félrehúzzuk és hozzáreszeljük egy narancs alaposan megmosott héját. (figyeljünk rá, hogy a fehér részek ne kerüljenek bele, mert keserű lesz!)Hozzáadjuk a narancshéjat
  6. Kiforrázott üvegekbe kanalazzuk, befőzőfóliával lefedjük őket, majd miután jól lezártuk az üvegeket, pár percre fejtetőre fordítjuk őket.
  7. Megvárjuk, míg teljesen kihűl és megdermed.

Narancsos sütőtök lekvár

Narancsos sütőtök lekvár