2014. október 10.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Othello szőlő lekvár

Szőlőből lekvárt? Lehet, hogy elsőre kicsit fura, de ez az a fajta a szőlő, aminek a zamatát hónapok múlva is jó újra érezni. Úgyhogy pont ezért készült most belőle lekvár!:)

Ez a lekvár eddig mindenkit megnyert, aki megkóstolta.  A szemezgetés valóban elég macerás és időigényes, de tényleg megéri. A kimagozást azért már én se vállaltam, az már valóban idegtépő lett volna az apró, kb. 2 cm átmérőjű szemekkel, de szerintem a magok nem rontanak rajta semmit. A kék szőlő igazi zamata kerül ugyanis az üvegekbe, amit pár hét múlva ugyanolyan élmény lesz kibontani, mint most megenni ezeket az apró kék bogyókat.

Othello szőlő lekvár

Hozzávalók

  • 1,2 kg szőlő
  • 35 dkg cukor
  • 1 tk. citromsav
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • befőző fólia

Elkészítés

  1. A szőlőt alaposan megmossuk és leszemezzük.Othello
  2. A szőlőszemek 2/3-át aprítógépben enyhén feldaraboljuk. (egy villával áttörve is ugyanezt a hatást érhetjük el)A szőlő egy részét felaprítjuk
  3. Egy lábasba öntjük a cukorral és a dzsemfix-szel, és hozzáadjuk a citromsavat is. Elkezdjük melegíteni, majd ha forr, kb. 3 percig hagyjuk így forrni, végül félrevesszük és lekanalazzuk a tetejéről a habot.Készül a lekvár
  4. Kiforrázott lekvárosüvegekbe kanalazzuk, teszünk rá egy befőzőfóliát, majd miután lezártuk az üveget, pár percre fejtetőre állítjuk. (vigyázat, nagyon fog a szőlő leve!)Üvegekbe kanalazzuk
  5. Visszafordítjuk, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl és megdermed.

Othello szőlő lekvár

Othello szőlő lekvár