2015. augusztus 21.


Gyümölcsös sütik, Lekvár - dzsem

Levendulás fehérbarack lekvár

A nyár illatait és ízét rejti magában ez a lekvár számomra, a zamatos fehér húsú őszibarack és az illatos levendula formájában. Minden falatban egy apró nyári pillanat elevenedik meg.

Ez a lekvár az egyik nagy kedvencem. Mindig nagyon örülök, ha piacon vagy zöldségesnél fehér húsú őszibarackba botlok, ugyanis ez a fajta ezerszer finomabb szerintem sárga húsú társánál, a zamata és az illata összetéveszthetetlen, számomra ez maga a barack íz. Nem volt kérdés tehát, hogy bizony konzerválni kell, hogy máskor is érezhessem:) Idén már sokadik alkalommal készült, de mivel a lekváros posztok nem szoktak túl népszerűek lenni, így csak azért osztom meg mégis, mert úgy gondolom, kár lenne megfosztani bárkit ettől az ízélménytől:)

Levendulás fehér barack lekvár

Hozzávalók

  • 1,25 kg fehér húsú őszibarack
  • 35 dkg cukor
  • 1 csomag dzsemfix (3:1)
  • 1 tk. citromsav
  • szárított levendulavirág

levendula&barack

Elkészítés

  1. A barackokat meghámozzuk, feldaraboljuk és egy nagy lábasba pakoljuk. Közben hozzáadjuk a citromsavat is, hogy ne barnuljon meg (nagyon gyorsan barnulo fajta sajnos).
  2. Hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és a levendula virágot és elkezdjük melegíteni.Levendulás fehér barack lekvár
  3. Ha már forr, 2-3 percet zubogva főzzük, majd le is vesszük a tűzről.
  4. Kiforrázott befőttes üvegekbe kanalazzuk, lefedjük befőzőfóliával, erősen rácsavarjuk a fedőt és fejre állítjuk pár percre.
  5. Visszafordítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.Levendulás fehér barack lekvár

Levendulás fehérbarack lekvár

Levendulás fehérbarack lekvár