2017. szeptember 16.


Gyümölcsös sütik, Pite

Szilvás-marcipános morzsás pite

Ez a szupergyors és végtelenül egyszerű szilvás süti egészen biztosan őszi kedvenc lesz, ugyanis bármikor elkészíthető, a langyos gyömbéres töltelék pedig azonnal átmelegít!:)

Ebben a sütiben az a legjobb, hogy a tésztát akár előre is begyúrhatjuk, 2-3 napig gond nélkül eláll a hűtőben, és akár egy hosszú nap végén, egy órán belül fogyaszthatjuk is a jól megérdemelt langyos finomságot. A kissé fanyar, gyömbéres-szilvás tölteléket nagyszerűen kiegészíti az édes mandula marcipán, valamint a tölteléket körülölelő citromos omlós tészta.

 

Hozzávalók

(egy 26 cm-es formához vagy 4 kisméretűhöz)

Tészta:

  • 15 dkg vaj
  • 2 tk sütőpor
  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg  porcukor
  • 1 tojás
  • fél citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 dkg szilva (tisztított súly)
  • 10 dkg marcipán massza
  • 3 ek. cukor
  • őrölt gyömbér ízlés szerint

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrjuk, majd egy órára hűtőbe tesszük.Morzsasüti tészta hozzávalói
  2. A tészta felét két folpack közt kinyújtjuk, majd a papírral bélelt piteformába simítjuk úgy, hogy a peremén is legyen.
  3. A belsejére is papírt simítunk és nehezékként rizst vagy babot öntünk bele a vaksütéshez.Vaksütés rizzsel
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 15 percet sütjük.
  5. Kicsit hagyjuk hűlni, majd eltávolítjuk a nehezéket és a papírt is a tészta közepéről.
  6. A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és vékony csíkokra vágjuk.
  7. Összekeverjük a gyömbérrel és a cukorral, majd nagylyukú reszelőn hozzáreszeljük a marcipánt 2/3 részét.Szilvás-marcipános morzsasüti tölteléke
  8. A szilvás keveréket a félig átsült lapra simítjuk, majd ráreszeljük a maradék marcipánt, végül a maradék tésztát is.Irány a sütő!
  9. Visszatesszük a sütőbe és további 40 perc alatt készre sütjük (kisebb formák esetén kevesebb idő is elég!)

Szilvás-marcipános morzsás pite