2014. január 17.


Krémes sütik, Muffin - cupcake

Marcipános cupcake

Ennél marcipánosabb sütit nem igazán tudok elképzelni. Na jó, maximum egy süti alakúra formázott marcipánt:) Marcipán rajongóknak kötelező!:)

Nemrégiben egyik ismerősöm kérdezte, nem tudok-e olyan cukrászdát, ahol igazán jó marcipános tortát/sütit készítenek. Persze ötletem sem volt, amire a következő kérdés az volt, nem tudnék-e akkor én összedobni 4-5 embernek valamit. Lehetőleg holnaputánra…  Idő hiányában sajnos passzolnom kellett, de nem igazán hagyott nyugodni a dolog: azért kitaláltam rá az én tökéletes marcipános tortámat:) Idáig halasztódott az elkészítése, de végül meglett: a piskóta igazi marcipándarabkákat rejt magában kevés citromhéjjal kiegészítve, mert szerintem így tökéletes az íze. A cupcake-ek belseje egy vajas-fehércsokis krémet rejt, a tetején pedig lágy, fehércsokis-tejszínes marcipánízű krém pihen. Aki szereti a marcipánt, ezért garantáltan rajongani fog:)

Marcipános cupcake

Hozzávalók

Piskóta:

  •  10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 kk. színtelen mandula aroma
  • 10 dkg marcipán massza
  • 2 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 15 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor
  • csipet só
  • 0,5 dl tej

Töltelék:

  • 5 dkg fehér csoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. tejszín

Krém:

  • 10 dkg fehér csoki
  • 3 dl tejszín
  • 1 tk. színtelen mandula aroma
  • 1 csomag habfixáló

Mandula forgács vagy egész mandula szemek a díszítéshez

Elkészítés

  1. Előző este elkészítjük a krémet: a fehércsokit nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a tejszínhez és közepes lángon elkezdjük melegíteni, hogy a fehér csoki elolvadjon benne. Ha már csak pár apróbb van benne, vegyük le, ugyanis nem szabad felforrnia! Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe éjszakára.
  2. Másnap a töltelékkel kezdünk: a csokit apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejszínhez és a vajhoz és gőz fölött kevergetve felolvasztjuk. marcipan4
  3. Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. A töltelék olvasztás után
  4. A piskótához a vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a mandula aromát. Hozzáadjuk a tojást és az aromát
  5. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Hozzá reszeljük a citromhéjat is. Hozzáadjuk a marcipánt és a citromhéjat
  6. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval és a tojásos masszához adjuk. Belekeverjük a lisztet is
  7. Hozzáöntjük a tejet is és csomómentesre keverjük.
  8. A kész masszát papírral kibélelt muffintepsibe/szilikon formába adagoljuk.Kiadagoljuk a tésztát
  9. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek. Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
  10. Összeállítjuk a sütit: a tetejére való előző nap elkészített krémhez hozzáadjuk a mandula aromát és a habfixálót, és robotgéppel habosra keverjük.A krém
  11. A piskóták közepét egy kis kanállal kikapargatjuk, és a megdermedt vajas-fehércsokis krémet belekanalazzuk.Összeállítjuk a sütit
  12. Ezután habzsákkal vagy kanállal ráhalmozzuk a fehércsokis-tejszínes krémet.
  13. Betesszük a hűtőbe 2-3 órára, hogy rendesen megdermedjen, majd mandulaforgáccsal megszórjuk.

Marcipános cupcake