2014. január 17.
Krémes sütik, Muffin - cupcake
Marcipános cupcake
Ennél marcipánosabb sütit nem igazán tudok elképzelni. Na jó, maximum egy süti alakúra formázott marcipánt:) Marcipán rajongóknak kötelező!:)
Nemrégiben egyik ismerősöm kérdezte, nem tudok-e olyan cukrászdát, ahol igazán jó marcipános tortát/sütit készítenek. Persze ötletem sem volt, amire a következő kérdés az volt, nem tudnék-e akkor én összedobni 4-5 embernek valamit. Lehetőleg holnaputánra… Idő hiányában sajnos passzolnom kellett, de nem igazán hagyott nyugodni a dolog: azért kitaláltam rá az én tökéletes marcipános tortámat:) Idáig halasztódott az elkészítése, de végül meglett: a piskóta igazi marcipándarabkákat rejt magában kevés citromhéjjal kiegészítve, mert szerintem így tökéletes az íze. A cupcake-ek belseje egy vajas-fehércsokis krémet rejt, a tetején pedig lágy, fehércsokis-tejszínes marcipánízű krém pihen. Aki szereti a marcipánt, ezért garantáltan rajongani fog:)
Hozzávalók
Piskóta:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 kk. színtelen mandula aroma
- 10 dkg marcipán massza
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg liszt
- 1 kk. sütőpor
- csipet só
- 0,5 dl tej
Töltelék:
- 5 dkg fehér csoki
- 5 dkg vaj
- 1 ek. tejszín
Krém:
- 10 dkg fehér csoki
- 3 dl tejszín
- 1 tk. színtelen mandula aroma
- 1 csomag habfixáló
Mandula forgács vagy egész mandula szemek a díszítéshez
Elkészítés
- Előző este elkészítjük a krémet: a fehércsokit nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a tejszínhez és közepes lángon elkezdjük melegíteni, hogy a fehér csoki elolvadjon benne. Ha már csak pár apróbb van benne, vegyük le, ugyanis nem szabad felforrnia! Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe éjszakára.
- Másnap a töltelékkel kezdünk: a csokit apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a tejszínhez és a vajhoz és gőz fölött kevergetve felolvasztjuk.
- Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- A piskótához a vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a tojást és a mandula aromát.
- A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük és hozzáadjuk a tojásos keverékhez. Hozzá reszeljük a citromhéjat is.
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval és a tojásos masszához adjuk.
- Hozzáöntjük a tejet is és csomómentesre keverjük.
- A kész masszát papírral kibélelt muffintepsibe/szilikon formába adagoljuk.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 25 perc alatt megsülnek. Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
- Összeállítjuk a sütit: a tetejére való előző nap elkészített krémhez hozzáadjuk a mandula aromát és a habfixálót, és robotgéppel habosra keverjük.
- A piskóták közepét egy kis kanállal kikapargatjuk, és a megdermedt vajas-fehércsokis krémet belekanalazzuk.
- Ezután habzsákkal vagy kanállal ráhalmozzuk a fehércsokis-tejszínes krémet.
- Betesszük a hűtőbe 2-3 órára, hogy rendesen megdermedjen, majd mandulaforgáccsal megszórjuk.