Citromos sajttorta sütés nélkül

Citromos sajttorta

Mi lehetne jobb nagy melegben mint egy savanykás, hűsítő citromos édesség? Talán csak a sajttorta, főleg ami sütés nélkül villámgyorsan elkészül:)

Van az a hőmérséklet, amikor egyáltalán nem akarom bekapcsolni a sütőt. Annak ellenére, hogy elektromos, és legalább a sütési idő alatt nem ontja magából a meleget, csak mikor elkészült a mű, és kinyitom. Na ilyenkor kerülnek elő nálam a sütés nélküli sütik. Ezt a sajttortát is már elég régen “archiváltam”, és most el is készült egy kis citromos mártással (lemon curd). Az eredeti recept egyszerűen csak friss gyümölcsöket írt a tetejére, de úgy gondoltam, ez a savanykás citromos szósz sokkal jobban ellensúlyozza a tömény fehér csokit.

Citromos sajttorta

Hozzávalók

Lemon curd:

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

Kekszes alap:

  • 20 dkg darált keksz (lehet háztartási is, vagy teljes kiőrlésű)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Krémsajtos réteg:

  • 2 tábla fehér csoki (20 dkg)
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a lemon curd-öt: citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad. (én ezután le szoktam szűrni, hogy ne legyenek benne citromhéj darabok, de ez elhagyható)
  2. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.Megvárjuk, míg a vaj elolvad
  3. Ha kicsit hűlt, hozzákeverjük a tojást kézi habverővel, visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Készül a lemon curd
  4. Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Így kell kinéznie:Lemon curd
  5. A kekszes alaphoz egy nagy tálban a darált kekszet összemorzsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe, míg el nem készül a krém.
  7. Elkészítjük a krémsajtos tölteléket: először a fehércsokit apróra daraboljuk.fehércsoki
  8. Gőz fölött a tejszínnel elkezdjük melegíteni.A csokit a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk
  9. Mikor már szinte teljesen homogén, csak pár darabka látszik, levesszük a gőzről és pár percig még kevergetjük, hogy elolvadjanak (a fehér csoki nagyon könnyen megég, ezért a mikrós megoldást nem javaslom…). Megvárjuk, míg kihűl.
  10. A krémsajtos réteghez a hozzávalókat az olvasztott fehércsokival simára keverjük.A krémsajtos réteg hozzávalói
  11. Elővesszük a hűtőből a kekszes alapot és egyenletesen rásimítjuk a krémsajtot.Elsimítjuk a krémsajtot a kekszes rétegen
  12. A lemon curd-ot foltokban rákanalazzuk a krémsajtos rétegre, majd egy kanál nyelével összemárványosítjuk.Összemárványosítjuk
  13. És el is készült! Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.Márványos torta

Másnap gyönyörűen szeletelhető:)

Citromos sajttorta

Megosztás

26 hozzászólás

  1. Barbi szerint:

    Szia!
    Mennyire tömény ez a fehér csokis sajtréteg? Annyira nem kedvelem a fehér csoki édességét… Ha nem teszem bele mind a két egész táblával, akkor az ronthat valamit rajta? Mit ajánlsz? :)
    Köszönöm!

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Egyáltalán nem tömény, mert cukor nincs benne egyáltalán és a mascarpone pedig teljesen semleges ízű. A két tábla csokitól éppen megfelelő mértékben lesz édes. Szerintem ne sajnáld ki belőle:) Annyit tudok még tanácsolni, hogy ne a zöld papíros “magyarbarnabocis-micsokink” fehér változatát használd, mert az extra édes, én egyszer csináltam azzal és azzal tényleg émelyítő volt.

  2. Ildi szerint:

    Szia, karácsonyra szeretném elkészíteni lehet hogy én értek félre valamit de 1 tojást van a hozzávalók között , utána pedig azt írod hogy egyenként keverjük bele a tojásokat…akkor most hány tojás kell bele? Előre is köszi! Nagyon jól néz ki!!! Szeretném ha jól sikerülne :-)

    • Vikki szerint:

      Szia!

      Elírtam a leírásban, javítottam: egy tojás kell bele.

      • Ildi szerint:

        Szia Viki ! Isteni finom lett!!! És mellé még a karamellás trüffel torta is elkészült :-) Nagyon köszönöm a segítséget és a remek recepteket! Boldog új évet!

  3. Gabó szerint:

    Nagyon jól hangzik ez a recept!
    A hétvégén megcsinálom.
    A tejszín egyébként főzőtejszín legyen?

  4. Erika szerint:

    Biztos, hogy vaj kell bele? A hozzávalóknál végig vaj van írva, de egyszer margarinnak említed. Megcsináltam vajjal, de a sajtkrémes réteg elég híg lett, pedig még többet is használtam valamennyivel.

    • Vikki szerint:

      Igen, a lemon curd-be mindenképp vaj kell. A kekszes alaphoz jó akár a margarin is. A sajtkrémes részbe nem kell vaj, így nem hiszem hogy attól lett híg, viszont a hűtéstől össze fog állni valószínűleg.

      • Erika szerint:

        Köszönöm, reggelre kiderül mennyire “kemény” legény a cuccom :) Ha még akkor is mozgós lesz akkor max. kikanalazzuk a formából :)

  5. Betti szerint:

    Kedves Vikki!
    Nagyon tetszik ez a recept és meg szeretném csinálni Édesanyám szülinapjára. Az lenne a kérdésem hogy a lemon curd-nél a vaj mennyiséget nem írtad el, tényleg 1,5 dkg vaj kell, kevések tűnik nekem? Meg azt, hogy említetted h a bocis fehércsoki nagyon édes, de én csak azt tudtam venni mert akciós volt… szerinted akkor rakjak bele kevesebbet, mint 20 dkg?

    köszi szépen
    B :)

    • Vikki szerint:

      Nem, tényleg ennyi kell bele:) Ízlés kérdése a csoki fajtája, nem biztos, hogy nektek is nagyon édes lesz ezzel a fajtával, szóval ez nem gond, nem ront amúgy semmit a torta minőségén:)

  6. Betti szerint:

    És nagyon kevés is lett a lemon curd…alig látszik a torta tetején…nem tudom mit rontottam el:( remélem azért finom lesz…

    • Vikki szerint:

      Szerintem nem rontottad el, annyi a titka, hogy legközelebb sok kis apró foltba tedd rá (pl. egy teás/kávés kanállal) és így márványosítsd, így majd mindenhova kerül belőle.

  7. judit szerint:

    en a turotortara raktam a citromkremet isteni finom

  8. Virág szerint:

    Szia! Isteni a recept, én egy barátnőm születésnapjára készítettem, már a hűtőben pihen!:) Viszont sajnos figyelmetlen voltam, és nem vártam meg, hogy az olvasztott fehércsoki teljesen kihűljön, így nekem sokkal folyékonyabb lett a krém, mint a Tiéd a képen. SOS intézkedés gyanánt gyorsan betettem a fagyasztóba, az úgy tűnik használt…szerinted össze fog állni holnapra így is a krém? Több, mint 24 órája van rá, inkább 30. Köszönöm előre is! Virág

    • Vikki szerint:

      Szia,

      szerintem igen, a hűtés után nálam egyszer sem volt ilyennel probléma:) persze nem biztos, hogy a csoki miatt lett olyan, én úgy tapasztaltam, hogy mascarpone és mascarpone közt is van különbség: van amelyik sokkal lágyabb.

  9. Ildi szerint:

    Isteni recept, karácsonyra ez volt a fő desszertünk és nagy sikert aratott. Tettem citromotlevet a krémbe is, hogy még intenzívebb legyen az íze.

  10. Évi szerint:

    Szia! Az lenne a kérdésem, hogy ez a mennyiség mekkora tortaformában készült? Köszönöm :-)

  11. Bia szerint:

    Szia!

    Elkészítettem a tortát, isteni finom lett! :) Annyit változtattam rajta, hogy csak mascarponét tettem bele, mert nem tudtam, milyen krémsajtot vegyek 😀 De így is tökéletes!

    Köszönöm a receptet!

    Bia

  12. Reni szerint:

    Szia
    Milyen krémsajtot ajánlasz hozzá? :)

  13. Andi szerint:

    Egyszerűen isteni!

  14. nkrisztee szerint:

    Szia! Ez a sajttorta valami mennyei, könnyed, citromos, fehér csokis finomság. Igazi nyári ízvilág.

Szólj hozzá te is!