2018. március 2.
Krémes sütik
Meyer citromos choux
Újra itt az illatos narancssárga citromok szezonja! Első nekifutásra az első choux próbálkozásom töltelékeként használtam, de fog még más is készülni belőlük;)
De mi is ez pontosan? Leegyszerűsítve falatnyi égetett tészták, lágy krémmel töltve, kicsit bővebben pedig egy nagyszerű francia desszert, ami a látszat ellenére egyáltalán nem bonyolult. Nem kell megijedni az égetett tésztától, ugyanis ha szépen elválik a tészta az edény falától (márpedig el fog), biztos, hogy gyönyörűen fel is fog puffadni sütés közben. Utána pedig nincs más dolgunk, mint megtölteni valami nagyon finom krémmel!:) Én most egy lemon curd alapú citromkrémmel töltöttem meg, szerintem ez a kissé fanyar, lágy, tejszínes-citromos krém remekül passzol hozzá, de akár sima cukrászkrémmel is tölthetitek, ha egyszerűbb ízre vágytok.
Ez volt az első próbálkozásom, de mivel ebből is létezik több verzió, biztosan nem is az utolsó, amit megosztok Veletek.
Hozzávalók
(20-30 darab)
Tészta:
- 1 dl víz
- 1 ek. cukor
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
Krém:
- 1 meyer citrom héja és leve
- 4 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
- 1,2 dl hideg tejszín
- A tésztához egy lábasban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a vajat, várjuk meg, míg elolvad és keverjük bele a lisztet.
- Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. (3-4 perc)
- Félrevesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Egy lágy tésztát fogunk kapni.
- A tésztát habzsákba töltjük és sűtőpapírra egymástól legalább 3-4 cm távolságra kb. 20ft-os nagyságú kupacokat formázunk.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20-25 perc alatt megsülnek.
- A krémhez lemon curd-öt készítünk: a citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, majd levét kifacsarjuk.
- Hőálló tálba tesszük a cukorral, és elkezdjük melegíteni, míg fel nem olvad a cukor.
- Ekkor félrevesszük és hozzáadjuk a tojást. Simára keverjük, majd visszatesszük a gőz fölé.
- Sűrűsödésig, folyamatosan kevergetve főzzük a gőz fölött.
- Ekkor félrevesszük ismét és hozzáadjuk a vajat. Megvárjuk, míg teljesen elolvad.
- Ha a tészta és a citromos mártás is szobahőmérsékletűre hűlt, összeállítjuk az édességet.
- A hideg tejszínt kemény habbá verjük és belekeverjük a citromos mártásba.
- Az így kapott krémmel óvatosan megtöltjük a tészták üreges belsejét.
- Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral és kevés citromhéjjal díszítjük.