2012. augusztus 9.


Krémes sütik, Sütés nélkül, Sajttorta, Torta

Citromos sajttorta sütés nélkül

Mi lehetne jobb nagy melegben mint egy savanykás, hűsítő citromos édesség? Talán csak a sajttorta, főleg ami sütés nélkül villámgyorsan elkészül:)

Van az a hőmérséklet, amikor egyáltalán nem akarom bekapcsolni a sütőt. Annak ellenére, hogy elektromos, és legalább a sütési idő alatt nem ontja magából a meleget, csak mikor elkészült a mű, és kinyitom. Na ilyenkor kerülnek elő nálam a sütés nélküli sütik. Ezt a sajttortát is már elég régen “archiváltam”, és most el is készült egy kis citromos mártással (lemon curd). Az eredeti recept egyszerűen csak friss gyümölcsöket írt a tetejére, de úgy gondoltam, ez a savanykás citromos szósz sokkal jobban ellensúlyozza a tömény fehér csokit.

Citromos sajttorta

Hozzávalók

Lemon curd:

  • 1 citrom leve és héja
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg vaj

Kekszes alap:

  • 20 dkg darált keksz (lehet háztartási is, vagy teljes kiőrlésű)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin

Krémsajtos réteg:

  • 2 tábla fehér csoki (20 dkg)
  • 2 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a lemon curd-öt: citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad. (én ezután le szoktam szűrni, hogy ne legyenek benne citromhéj darabok, de ez elhagyható)
  2. Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.Megvárjuk, míg a vaj elolvad
  3. Ha kicsit hűlt, hozzákeverjük a tojást kézi habverővel, visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik. Készül a lemon curd
  4. Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Így kell kinéznie:Lemon curd
  5. A kekszes alaphoz egy nagy tálban a darált kekszet összemorzsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal.
  6. Sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe, míg el nem készül a krém.
  7. Elkészítjük a krémsajtos tölteléket: először a fehércsokit apróra daraboljuk.fehércsoki
  8. Gőz fölött a tejszínnel elkezdjük melegíteni.A csokit a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk
  9. Mikor már szinte teljesen homogén, csak pár darabka látszik, levesszük a gőzről és pár percig még kevergetjük, hogy elolvadjanak (a fehér csoki nagyon könnyen megég, ezért a mikrós megoldást nem javaslom…). Megvárjuk, míg kihűl.
  10. A krémsajtos réteghez a hozzávalókat az olvasztott fehércsokival simára keverjük.A krémsajtos réteg hozzávalói
  11. Elővesszük a hűtőből a kekszes alapot és egyenletesen rásimítjuk a krémsajtot.Elsimítjuk a krémsajtot a kekszes rétegen
  12. A lemon curd-ot foltokban rákanalazzuk a krémsajtos rétegre, majd egy kanál nyelével összemárványosítjuk.Összemárványosítjuk
  13. És el is készült! Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.Márványos torta

Másnap gyönyörűen szeletelhető:)

Citromos sajttorta