

2012. augusztus 9.
Krémes sütik, Sütés nélkül, Sajttorta, Torta
Citromos sajttorta sütés nélkül
Mi lehetne jobb nagy melegben mint egy savanykás, hűsítő citromos édesség? Talán csak a sajttorta, főleg ami sütés nélkül villámgyorsan elkészül:)
Van az a hőmérséklet, amikor egyáltalán nem akarom bekapcsolni a sütőt. Annak ellenére, hogy elektromos, és legalább a sütési idő alatt nem ontja magából a meleget, csak mikor elkészült a mű, és kinyitom. Na ilyenkor kerülnek elő nálam a sütés nélküli sütik. Ezt a sajttortát is már elég régen “archiváltam”, és most el is készült egy kis citromos mártással (lemon curd). Az eredeti recept egyszerűen csak friss gyümölcsöket írt a tetejére, de úgy gondoltam, ez a savanykás citromos szósz sokkal jobban ellensúlyozza a tömény fehér csokit.
Hozzávalók
Lemon curd:
- 1 citrom leve és héja
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
Kekszes alap:
- 20 dkg darált keksz (lehet háztartási is, vagy teljes kiőrlésű)
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
Krémsajtos réteg:
- 2 tábla fehér csoki (20 dkg)
- 2 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 20 dkg natúr krémsajt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés
- Először elkészítjük a lemon curd-öt: citromot alaposan megmossuk, a héját lereszeljük, a levét kifacsarjuk és a cukorral együtt egy tálban gőz fölött addig melegítjük, még a cukor el nem olvad. (én ezután le szoktam szűrni, hogy ne legyenek benne citromhéj darabok, de ez elhagyható)
- Ekkor hozzáadjuk a vajat, megvárjuk még elolvad és levesszük a gőzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
- Ha kicsit hűlt, hozzákeverjük a tojást kézi habverővel, visszatesszük a gőz fölé, majd addig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Így kell kinéznie:
- A kekszes alaphoz egy nagy tálban a darált kekszet összemorzsoljuk az olvasztott vajjal/margarinnal.
- Sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk és betesszük a hűtőbe, míg el nem készül a krém.
- Elkészítjük a krémsajtos tölteléket: először a fehércsokit apróra daraboljuk.
- Gőz fölött a tejszínnel elkezdjük melegíteni.
- Mikor már szinte teljesen homogén, csak pár darabka látszik, levesszük a gőzről és pár percig még kevergetjük, hogy elolvadjanak (a fehér csoki nagyon könnyen megég, ezért a mikrós megoldást nem javaslom…). Megvárjuk, míg kihűl.
- A krémsajtos réteghez a hozzávalókat az olvasztott fehércsokival simára keverjük.
- Elővesszük a hűtőből a kekszes alapot és egyenletesen rásimítjuk a krémsajtot.
- A lemon curd-ot foltokban rákanalazzuk a krémsajtos rétegre, majd egy kanál nyelével összemárványosítjuk.
- És el is készült! Egy éjszakára betesszük a hűtőbe, hogy szépen összeálljon.
Másnap gyönyörűen szeletelhető:)
Barbi
2012. augusztus 23. - 11:25Szia!
Mennyire tömény ez a fehér csokis sajtréteg? Annyira nem kedvelem a fehér csoki édességét… Ha nem teszem bele mind a két egész táblával, akkor az ronthat valamit rajta? Mit ajánlsz? 🙂
Köszönöm!
Vikki
2012. augusztus 23. - 11:58Szia!
Egyáltalán nem tömény, mert cukor nincs benne egyáltalán és a mascarpone pedig teljesen semleges ízű. A két tábla csokitól éppen megfelelő mértékben lesz édes. Szerintem ne sajnáld ki belőle:) Annyit tudok még tanácsolni, hogy ne a zöld papíros “magyarbarnabocis-micsokink” fehér változatát használd, mert az extra édes, én egyszer csináltam azzal és azzal tényleg émelyítő volt.
Ildi
2012. december 21. - 21:46Szia, karácsonyra szeretném elkészíteni lehet hogy én értek félre valamit de 1 tojást van a hozzávalók között , utána pedig azt írod hogy egyenként keverjük bele a tojásokat…akkor most hány tojás kell bele? Előre is köszi! Nagyon jól néz ki!!! Szeretném ha jól sikerülne 🙂
Vikki
2012. december 21. - 22:00Szia!
Elírtam a leírásban, javítottam: egy tojás kell bele.
Ildi
2012. december 28. - 08:55Szia Viki ! Isteni finom lett!!! És mellé még a karamellás trüffel torta is elkészült 🙂 Nagyon köszönöm a segítséget és a remek recepteket! Boldog új évet!
Vikki
2012. december 28. - 09:29Igazán nincs mit, örülök, hogy jól sikerültek!:)
Gabó
2013. január 4. - 17:31Nagyon jól hangzik ez a recept!
A hétvégén megcsinálom.
A tejszín egyébként főzőtejszín legyen?
Vikki
2013. január 4. - 18:20Sima, habtejszín kell hozzá.
Erika
2013. január 21. - 21:04Biztos, hogy vaj kell bele? A hozzávalóknál végig vaj van írva, de egyszer margarinnak említed. Megcsináltam vajjal, de a sajtkrémes réteg elég híg lett, pedig még többet is használtam valamennyivel.
Vikki
2013. január 21. - 21:39Igen, a lemon curd-be mindenképp vaj kell. A kekszes alaphoz jó akár a margarin is. A sajtkrémes részbe nem kell vaj, így nem hiszem hogy attól lett híg, viszont a hűtéstől össze fog állni valószínűleg.
Erika
2013. január 21. - 22:44Köszönöm, reggelre kiderül mennyire “kemény” legény a cuccom 🙂 Ha még akkor is mozgós lesz akkor max. kikanalazzuk a formából 🙂
Betti
2013. április 5. - 11:01Kedves Vikki!
Nagyon tetszik ez a recept és meg szeretném csinálni Édesanyám szülinapjára. Az lenne a kérdésem hogy a lemon curd-nél a vaj mennyiséget nem írtad el, tényleg 1,5 dkg vaj kell, kevések tűnik nekem? Meg azt, hogy említetted h a bocis fehércsoki nagyon édes, de én csak azt tudtam venni mert akciós volt… szerinted akkor rakjak bele kevesebbet, mint 20 dkg?
köszi szépen
B 🙂
Vikki
2013. április 5. - 19:42Nem, tényleg ennyi kell bele:) Ízlés kérdése a csoki fajtája, nem biztos, hogy nektek is nagyon édes lesz ezzel a fajtával, szóval ez nem gond, nem ront amúgy semmit a torta minőségén:)
Betti
2013. április 5. - 16:52És nagyon kevés is lett a lemon curd…alig látszik a torta tetején…nem tudom mit rontottam el:( remélem azért finom lesz…
Vikki
2013. április 5. - 19:43Szerintem nem rontottad el, annyi a titka, hogy legközelebb sok kis apró foltba tedd rá (pl. egy teás/kávés kanállal) és így márványosítsd, így majd mindenhova kerül belőle.
judit
2013. július 20. - 15:47en a turotortara raktam a citromkremet isteni finom
Virág
2013. július 25. - 08:59Szia! Isteni a recept, én egy barátnőm születésnapjára készítettem, már a hűtőben pihen!:) Viszont sajnos figyelmetlen voltam, és nem vártam meg, hogy az olvasztott fehércsoki teljesen kihűljön, így nekem sokkal folyékonyabb lett a krém, mint a Tiéd a képen. SOS intézkedés gyanánt gyorsan betettem a fagyasztóba, az úgy tűnik használt…szerinted össze fog állni holnapra így is a krém? Több, mint 24 órája van rá, inkább 30. Köszönöm előre is! Virág
Vikki
2013. július 25. - 10:43Szia,
szerintem igen, a hűtés után nálam egyszer sem volt ilyennel probléma:) persze nem biztos, hogy a csoki miatt lett olyan, én úgy tapasztaltam, hogy mascarpone és mascarpone közt is van különbség: van amelyik sokkal lágyabb.
Ildi
2015. január 4. - 11:20Isteni recept, karácsonyra ez volt a fő desszertünk és nagy sikert aratott. Tettem citromotlevet a krémbe is, hogy még intenzívebb legyen az íze.
Évi
2016. február 9. - 19:23Szia! Az lenne a kérdésem, hogy ez a mennyiség mekkora tortaformában készült? Köszönöm 🙂
Vikki
2016. február 12. - 09:47Szia,
ha jól emlékszem, a képen látható egy 22 cm-es formában készült.
Bia
2016. április 24. - 10:26Szia!
Elkészítettem a tortát, isteni finom lett! 🙂 Annyit változtattam rajta, hogy csak mascarponét tettem bele, mert nem tudtam, milyen krémsajtot vegyek 😀 De így is tökéletes!
Köszönöm a receptet!
Bia
Reni
2016. június 28. - 20:16Szia
Milyen krémsajtot ajánlasz hozzá? 🙂
Vikki
2016. június 29. - 09:21Szia,
emailben válaszoltam 🙂
Andi
2016. november 21. - 10:25Egyszerűen isteni!
nkrisztee
2017. július 19. - 20:36Szia! Ez a sajttorta valami mennyei, könnyed, citromos, fehér csokis finomság. Igazi nyári ízvilág.
Emese
2020. április 4. - 10:07Sziasztok!
Többször megcsináltam, de a krém állaga sosem jó, csak amíg kiveszem a hűtőből.Nagyon lágy, plotya lesz szobahőmérsékleten, kellene bele valami, ami összetartja. Ízre a férjem kedvence, de vendégek elé sose tudom tenni, mert egy maszlaggá alakul. :(Habfixálóval próbáltam, nem segít rajta, zselatin vagy valami kellene a krémbe. Amúgy nagyon finom 🙂
Vikki
2020. április 12. - 14:09Szia Emese,
nem tudom milyen krémsajtot használtál, de minden esetben a szögletes tégelyes, friss sajt típusút használd, mert egész más az állaga, mint az ömlesztett sajtoknak, így a massza állaga is sokkal szilárdabb lesz.
Adri
2020. április 19. - 16:31Köszönöm a receptet! Isteni finom 😋 tökéletesen sikerült 😊 rögtön be is került a recept füzetembe 😊 a krémet pedig használni fogom más süteményhez is 😊
Vikki
2020. április 19. - 16:44Szívesen, örülök, hogy jól sikerült és máskor is elkészíted! 😊
Tünde
2020. május 31. - 07:16Szuper recept, mivel egy tábla csokim volt itthon azzal is tökéletes lett. Talán annyi, hogy en tettem egy kanál zselatint a kremsajtos réteghez is mert nekem kicsit hígnak tűnt.Kár, hogy nem tudok képeket csatolni ide🤗koszi a receptet
Berta
2023. január 28. - 18:09Nagyon nagyon finom! Másodszorra a citromos szószt másfélszeres mennyiségben tettem rá és az egészet mascarponeból készítettem. Köszönöm a receptet!
Vikki
2023. január 28. - 19:07Szívesen, örülök, hogy jól sikerült! 🤗