2012. július 13.
Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Pite
Meggyes-puszedlis pite
A meggyes pite soha nem tartozott a kedvenceim közé. Addig, amíg meg nem találtam ezt a receptet. Gyömbéres puszedlivel viszont egyből a kedvencek közé került:)
Tavaly találtam ezt a receptet itt, mikor meggyes süteményhez keresgéltem ötleteket, mert volt egy csomó felhasználásra váró meggyünk. Naná, hogy egyből kipróbáltam, mert nagyon szeretem a csokis puszedlit, és úgy gondoltam, hogy ez csak jó lehet. Nem jellemző, hogy valamit 2-3 alkalomnál többször megsütök (ez nem igaz a medvehagymás pogácsára és az epres-rebarbarás pitére:)), de miután elkészült ez a pite, amíg volt friss meggy, hetente újra és újra megsütöttem:)
Hozzávalók
Tésztához:
- 22 dkg liszt
- 8 dkg margarin
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 g sütőpor
- 7 g élesztő
- fél cs vaníliás cukor
- 2-3 ek. tejföl
- 1 púpos ek. étkezési keményítő
- csipet só
Töltelékhez:
- 50 dkg meggy
- 5 dkg cukor
- csokis, gyömbéres puszedli
Elkészítés
- A lisztet egy tálban a cukorral, a margarinnal a sütőporral, a keményítővel, egy csipet sóval és a vaníliás cukorral összemorzsoljuk.
- Egy kis tálban a tejfölt összekeverjük a tojással és az élesztővel (nem kell felfuttatni).
- A liszthez adjuk a tejfölös-tojásos keveréket és sima tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva egy órát pihentetjük.
- Addig kimagozzuk a meggyet, összekeverjük a cukorral, a puszedlit pedig aprítógépben összedaráljuk.
- Pihentetés után a tésztát átgyúrjuk lisztezett deszkán, kb 1/3-át félretesszük (ebből lesz a rács) a többit pedig akkorára nyújtjuk, hogy a sütőforma peremére is kiérjen.
- A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, majd rászórjuk a ledarált puszedlit és a kimagozott cukros meggyet.
- Ezután a félretett tésztát kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagra (az élesztőtől vastagra dagad majd) és kb. fél cm vastag csíkokra vágjuk.
- Elkészítjük a rácsozást: a csíkokat felváltva, egymásra merőlegesen ráhelyezzük a pitére, a végeit pedig az oldalához nyomkodjuk.
- A tetejét megkenjük tojásfehérjével és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsül.
Szerintem langyosan a legfinomabb, mint minden gyümölcsös pite!:)
Zizi
2021. május 24. - 07:22Hát ez elég fura süti…csak szárazon csücsülnek a meggyek, nem tudom…
Vikki
2021. május 24. - 09:28Szia Zizi,
ha friss meggyel csinálod, egyáltalán nem lesz száraz, a mézes puszedli felszívja a kifolyó levet 🙂