2012. július 13.


Gyümölcsös sütik, Kelt tészták, Pite

Meggyes-puszedlis pite

A meggyes pite soha nem tartozott a kedvenceim közé. Addig, amíg meg nem találtam ezt a receptet. Gyömbéres puszedlivel viszont egyből a kedvencek közé került:)

Tavaly találtam ezt a receptet itt, mikor meggyes süteményhez keresgéltem ötleteket, mert volt egy csomó felhasználásra váró meggyünk. Naná, hogy egyből kipróbáltam, mert nagyon szeretem a csokis puszedlit, és úgy gondoltam, hogy ez csak jó lehet. Nem jellemző, hogy valamit 2-3 alkalomnál többször megsütök (ez nem igaz a medvehagymás pogácsára és az epres-rebarbarás pitére:)), de miután elkészült ez a pite, amíg volt friss meggy, hetente újra és újra megsütöttem:)

Meggyek & pite

Hozzávalók

Tésztához:

  • 22 dkg liszt
  • 8 dkg margarin
  • 5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 g sütőpor
  • 7 g élesztő
  • fél cs vaníliás cukor
  • 2-3 ek. tejföl
  • 1 púpos ek. étkezési keményítő
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 50 dkg meggy
  • 5 dkg cukor
  • csokis, gyömbéres puszedli

Elkészítés

  1. A lisztet egy tálban a cukorral, a margarinnal a sütőporral, a keményítővel, egy csipet sóval és a vaníliás cukorral összemorzsoljuk.
  2. Egy kis tálban a tejfölt összekeverjük a tojással és az élesztővel (nem kell felfuttatni).A lisztes morzsa és a tejfölös keverék
  3. A liszthez adjuk a tejfölös-tojásos keveréket és sima tésztát gyúrunk belőle, majd letakarva egy órát pihentetjük.
  4. Addig kimagozzuk a meggyet, összekeverjük a cukorral, a puszedlit pedig aprítógépben összedaráljuk.csokis puszedli
  5. Pihentetés után a tésztát átgyúrjuk lisztezett deszkán, kb 1/3-át félretesszük (ebből lesz a rács) a többit pedig akkorára nyújtjuk, hogy a sütőforma peremére is kiérjen.A tészta
  6. A kinyújtott tésztát sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, majd rászórjuk a ledarált puszedlit és a kimagozott cukros meggyet.megtöltjük a pitét mindenféle jóval:)
  7. Ezután a félretett tésztát kinyújtjuk kb 3-4 mm vastagra (az élesztőtől vastagra dagad majd) és kb. fél cm vastag csíkokra vágjuk.
  8. Elkészítjük a rácsozást: a csíkokat felváltva, egymásra merőlegesen ráhelyezzük a pitére, a végeit pedig az oldalához nyomkodjuk.Rácsozás
  9. A tetejét megkenjük tojásfehérjével és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 30 perc alatt megsül.Meggyes pite puszedlivel

Szerintem langyosan a legfinomabb, mint minden gyümölcsös pite!:)

Pite meggyel és mézespuszedlivel