2012. október 10.
Gyümölcsös sütik, Sütés nélkül, Krém desszert
Sült almás-mézespuszedlis pohárkrém
Egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető őszi desszert, karamellizált almával, lágy mascarpone krémmel és mézes puszedlivel:)
Persze bármikor máskor is elkészíthető, de szerintem a sült alma és a mézes puszedli miatt leginkább karácsonyias (de legalábbis őszi) ízvilágú desszert. És a mézeskalácsos tiramisut próbáltátok már?:)
Ez a recept is a Kifőztük magazin októberi számába készült.
Hozzávalók
(4 adaghoz)
- 25 dkg mascarpone
- 4-5 ek. almalé (100%-os lehetőleg)
- 5 dkg porcukor
- 2 dl hideg tejszín
- 4 közepes méretű alma (Idared, vagy valamilyen másik savanykás fajta)
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- fél citrom leve
- 1 kk. őrölt fahéj
- 15 dkg mézes puszedli
Elkészítés
- Először elkészítjük az almás réteget: az almákat megmossuk, meghámozzuk és felkockázzuk.
- Egy teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrot és megvárjuk, míg elolvad.
- Ha már “buborékos”, hozzáadjuk a felkockázott almát és az őrölt fahéjat és elkezdjük párolni.
- Közepes lángon addig pároljuk, míg a cukor szép karamellszínű bevonatot nem képez az almákon.
- Félrevesszük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A mascarpone réteghez a mascarponét az almalével és a porcukorral simára keverjük.
- A hideg tejszínt felverjük és hozzáforgatjuk a mascarpone-hoz.
- A mézes puszedlit egy nejlon zacskóba tesszük, húsklopfolóval kicsit összetörjük (nem kell nagyon morzsásra).
- Összeállítjuk a desszertet: a tálka aljára eőször teszünk kb. 2 ek. mascarpone krémet, majd szórunk rá az összetört puszedliből. Erre kerül egy újabb réteg krém, majd a sült alma és végül a tetejére még egy réteg mascarpone krém.
- Legalább 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízei összeérjenek.
- Tálaláskor a tetejét megszórhatjuk mézes puszedli morzsákkal és pár kocka almát is tehetünk rá.