2012. január 17.


Sütés nélkül, Krém desszert

Mézeskalácsos tiramisu fahéjas almával

Valójában ennek az édességnek nem sok köze van a tiramisuhoz, talán csak annyi, hogy mascarpone-ból készült és rétegezve van. Viszont tökéletes a karácsonyról megmaradt mézeskalácsok megmentésére:)

Ezt a receptet már karácsony előtt megosztottam a NoSalty-n, mert ez egy gyorsan elkészíthető, igazi téli ízvilágú édesség, ami jól jöhet az ünnepi menühöz is desszertként. Persze bármikor máskor is elkészíthető:)

Hozzávalók

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 tojás
  • 2 ek porcukor
  • 15 dkg mézeskalács
  • 30 dkg alma
  • őrölt fahéj
  • 1 cs vaníliás cukor (10g)
  • 1 ek margarin
  • 1 ek kristálycukor
  • 0,5 dl tej
  • cukrozatlan kakaópor a szóráshoz

Elkészítés

  1. Az almát megpucoljuk, felkockázzuk és a margarinnal, a vaníliás cukorral, 1 ek. cukorral és őrölt fahéjjal puhára pároljuk, majd megvárjuk, míg kihűl.
  2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjékből kemény habot verünk, a sárgáját a 2 ek. porcukorral habosra keverjük.
  3. A cukros tojássárgájába belekeverjük a mascarpone-t, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjehabot.
  4. Ezután egy tálban elkezdjük lerétegezni: először rakunk egy sor mézeskalácsot a tál aljára, meglocsoljuk kevés tejjel, majd teszünk rá egy réteg krémet.
  5. A krémre rárakjuk a párolt almát, majd ismét egy réteg krém jön.
  6. Ezután rakunk még egy réteg mézeskalácsot, amit ismét meglocsolunk kevés tejjel, végül a tetejét is befedjük a maradék krémmel.
  7. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, de jobb ha egy egész éjszakát áll, akkor jobban összeérnek az ízek.
  8. Tálalás előtt megszórjuk cukrozatlan kakaóval.