2017. december 9.
Sütés nélkül
Spekulatius keksz szalámi fahéjas mandulával
Roppanós csokirétegek közt roppanós karácsonyi keksz, igazi, fahéjas mandulával megszórva. Pont úgy hangzik, mint egy igazi karácsonyi desszert, ugye? Mindezt otthon, nagyjából fél óra alatt elkészíthed a karácsonyi őrület közepén is!
Bizonyára mindenki készített már keksz szalámit valamilyen formában, mert szerintem ez az a recept, amivel minden kezdő találkozik az első próbálkozások során. Hogy miért? Talán mert nem kell sütni és nagyon csokis, ami verhetetlen kombináció. Ez a recept azonban annyiból más, azon kívül, hogy karácsonyi, hogy a csokis rész valóban csoki állagú és ropogós lesz, nem csak kakaósz massza beleázott keksszel. Kezdők és haladók is kipróbálhatják;)
Tipp a szeleteléshez: fogyasztás előtt fél órával vegyük ki a hütőből, és éles, sima pengéjű késsel szeleteljük.
Hozzávalók
Házi csoki:
- 25 dkg kókuszzsír
- 17 dkg porcukor
- 5 dkg holland kakaó
- 1 tk. őrölt fahéj
- csipet só
- 2 ek. tejpor
20 dkg spekulatius keksz
fahéjas mandula:
- 10 dkg egész mandula
- 10 dkg cukor
- 1,25 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél tk. őrölt fahéj
Elkészítés
- A csokihoz a kókuszzsírt felolvasztjuk.
- Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat: a kakaót, a tejport, a porcukrot, a fahéjat és a csipet sót, és az egészet csomómentesre keverjük.
- Szilikon kenyérforma aljára kevés csokit öntünk.
- Befedjük egy réteg spekulatius keksszel.
- Ismét egy réteg csoki jön, beborítjuk a kekszeket.
- Folytatjuk a rétegezést, amíg a keksz el nem fogy.
- Az egészet óvatosan hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
- A fahéjas mandulához egy serpenyőbe öntjük a cukrokat, vizet és a fahéjat és elkezdjük forralni.
- Amikor elkezd sűrűsödni, hozzáadjuk a mandulát.
- Addig hevítjük együtt, amíg a cukor sűrű masszává áll össze, és teljesen bevonja a mandulaszemeket.
- Sűtőpapírral borított hőálló felületre öntjük, ahol megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
- Tálalás előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
- A mandulát éles késsel kissé felapírtjuk.
- Megszórjuk vele a kekeszes rudat.
l0nger
2018. március 29. - 18:57Szia! Azt szeretném kérdezni, hogy a tejpor milyen funkciót tölt be? Ki lehet esetleg hagyni vagy helyettesíteni valamivel?
Köszi 🙂
Vikki
2018. április 7. - 16:36Szia!
Ettől krémesebb lesz, jobban csoki jellegű. Ha a laktóz vagy a tejfehérje miatt hagynád ki, szerintem valamilyen növényi tejporral, mondjuk kókusztejporral helyettesítsd.