2012. szeptember 15.
Sütés nélkül, Fagyi
Tejszínes fagyi fahéjas szilva szósszal
Eddig nem nagyon kísérletezgettem tejes alapú fagyikkal, mert úgy gondoltam, kár elrontani a friss gyümölcsöt. Ezért szinte mindig valamilyen sorbet született végül. Most viszont pont kevés szilva volt itthon, ezért egy tejszínes alapba kevertem végül bele a gyümölcsöt.
Találtam egy nagyon egyszerű, főzés és tojás nélkül készíthető változatot, és úgy gondoltam a fahéjas szilvával remekül kiegészítik majd egymást. A kevéske szilvából egy közepesen sűrű fahéjas gyümölcs szószt készítettem végül, és ezt kevertem bele a fagyiba, mert így sokkal intenzívebben érződik benne a szilva. A tejszínes fagyi egyébként magában is megállja a helyét, és fagyigép nélkül is elkészíthető.
Hozzávalók
Fagyi alap:
- 2 dl hideg cukrozatlan sűrített tej (diszkontláncokban lehet kapni)
- 8 dkg porcukor
- 2 dl hideg tejszín
Szilva szósz:
- 15 dkg szilva
- 2 ek. cukor
- 1 tk. (kukorica) keményítő
- őrölt fahéj ízlés szerint
- 2-3 ek. víz, ha nagyon sűrű lenne
Elkészítés
- A szószhoz a szilvákat kimagozzuk, és aprítógépben felaprítjuk.
- Az így kapott szilva “pürét” a cukorral a keményítővel és a fahéjjal egy lábasba tesszük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg bordós árnyalatú lesz. (ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá pár ek. vizet)
- Félretesszük, megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A fagyi alaphoz a hideg tejszínhez hozzáadjuk a (hideg) sűrített tejet és a porcukrot és robotgéppel lágy habbá verjük (olyan állagúnak kell lennie, mint a tejföl)
- Fagyigépbe öntjük, és mikor elérte a megfelelő állagot, egy jól záródó műanyag doboz aljára kanalazunk a kihűlt szilva szószból, majd erre kanalazzuk a fagyi felét.
- Ismét teszünk rá a szószból és az egészet egy kanál végével összemárványosítjuk.
- Rákanalazzuk a maradék fagyi alapot, majd a maradék szószt és újra összemárványosítjuk.
- Pár órára betesszük a mélyhűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
- Fagyigép nélkül: a fagyialapot jól záródó műanyag edénybe kanalazzuk és betesszük a mélyhűtőbe, fél óránként átkeverjük 4 alkalommal és ezután márványosítjuk össze a szilva szósszal.