2012. szeptember 15.


Sütés nélkül, Fagyi

Tejszínes fagyi fahéjas szilva szósszal

Eddig nem nagyon kísérletezgettem tejes alapú fagyikkal, mert úgy gondoltam, kár elrontani  a friss gyümölcsöt. Ezért szinte mindig valamilyen sorbet született végül. Most viszont pont kevés szilva volt itthon, ezért egy tejszínes alapba kevertem végül bele a gyümölcsöt.

Találtam egy nagyon egyszerű, főzés és tojás nélkül készíthető változatot, és úgy gondoltam a fahéjas szilvával remekül kiegészítik majd egymást. A kevéske szilvából egy közepesen sűrű fahéjas gyümölcs szószt készítettem végül, és ezt kevertem bele a fagyiba, mert így sokkal intenzívebben érződik benne a szilva. A tejszínes fagyi egyébként magában is megállja a helyét, és fagyigép nélkül is elkészíthető.

Tejszínes fagyi fahéjas szilva szósszal

Hozzávalók

Fagyi alap:

  • 2 dl hideg cukrozatlan sűrített tej (diszkontláncokban lehet kapni)
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl hideg tejszín

Szilva szósz:

  • 15 dkg szilva
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. (kukorica) keményítő
  • őrölt fahéj ízlés szerint
  • 2-3 ek. víz, ha nagyon sűrű lenne

Elkészítés

  1. A szószhoz a szilvákat kimagozzuk, és aprítógépben felaprítjuk.A szilvát felaprítjuk
  2. Az így kapott szilva “pürét” a cukorral a keményítővel és a fahéjjal egy lábasba tesszük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg bordós árnyalatú lesz. (ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá pár ek. vizet)A szilva szósz
  3. Félretesszük, megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  4. A fagyi alaphoz a hideg tejszínhez hozzáadjuk a (hideg) sűrített tejet és a porcukrot és robotgéppel lágy habbá verjük (olyan állagúnak kell lennie, mint a tejföl)A fagyi alap
  5. Fagyigépbe öntjük, és mikor elérte a megfelelő állagot, egy jól záródó műanyag doboz aljára kanalazunk a kihűlt szilva szószból, majd erre kanalazzuk a fagyi felét.
  6. Ismét teszünk rá a szószból és az egészet egy kanál végével összemárványosítjuk.A fagyi alapot összemárványosítjuk a szilva szósszal
  7. Rákanalazzuk a maradék fagyi alapot, majd a maradék szószt és újra összemárványosítjuk.
  8. Pár órára betesszük a mélyhűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
  9. Fagyigép nélkül: a fagyialapot jól záródó műanyag edénybe kanalazzuk és betesszük a mélyhűtőbe, fél óránként átkeverjük 4 alkalommal és ezután márványosítjuk össze a szilva szósszal.

Tejszínes fagyi fahéjas szilva szósszal

Tejszínes fagyi fahéjas szilva szósszal