2013. augusztus 12.
Sütés nélkül, Fagyi
Bazsalikomos citrom fagyi citrom szósszal
Ilyen melegben nincs is jobb egy frissítő, savanykás fagyinál. A hagyományos citromfagyit pedig most egy leheletnyi aromás bazsalikommal fűszereztem, ami illatával és ízével is remekül harmonizál a citrommal.
Nem kell semmi nagyon extrémre gondolni:) A fagyi egy édes tejszínes alap, amibe citromszirup és aprított friss bazsalikom került fagyasztás előtt. Készítettem hozzá lemon curd-öt (citrom mártás), hogy a citrom még karakteresebben érződjön a végén. Szerintem nagyon finom lett, bár legközelebb kicsit bátrabban fogok bánni a bazsalikommal:) Ha egy új fagyi ízre vágytok, próbáljátok ki mindenképpen:)
Hozzávalók
Fagyi alap:
- 2 dl hideg cukrozatlan sűrített tej (diszkontláncokban lehet kapni)
- 12 dkg cukor
- 2 citrom leve és az egyik héja
- 3 dl hideg tejszín
- 1-2 nagy marék bazsalikom ízlés szerint
Lemon curd:
- 1,5 citrom leve és héja
- 5 dkg cukor
- 1 tojás
- 1,5 dkg vaj
Elkészítés
- Előző este elkészítjük a lemon curd-ot és a citromos szirupot az alaphoz. A sziruphoz kifacsarjuk a citromok levét és a cukorral feltesszük melegedni, amíg a cukor teljesen fel nem olvad (nem kell forralni). Levesszük a tűzről és hozzáadjuk az egyik citrom alaposan megmosott és lehántolt héját és így hagyjuk kihűlni.
- A lemon curd-höz citromot nagyon alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és egy lábasra passzoló edénybe tesszük a cukorral együtt, ahol gőz fölött elkezdjük melegíteni, míg a cukor el nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a vajat és megvárjuk, míg elolvad és levesszük a gőzről.
- Kicsit várunk vele, hogy ne legyen nagyon forró és hozzákeverjük a felvert tojást. Visszatesszük a gőz fölé, ahol folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Olyan lesz az állaga, mint egy mártásnak.
- Megvárjuk, míg kihűl és betesszük a hűtőbe a citromos sziruppal, a sűrített tejjel és a tejszínnel együtt, hogy lehűljenek másnapra rendesen.
- Másnap a behűtött tejszínt és a sűrített tejet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a citromos cukorszirupot és robotgéppel elkezdjük keverni.
- Akkor jó, ha már tejföl sűrűségű.
- Ekkor fagyigépbe öntjük és megvárjuk, míg lefagyasztja.
- Közben felaprítjuk a friss bazsalikomot.
- Mikor már majdnem kész a fagyi, hozzáadjuk, hogy a gép beledolgozza.
- Jól záródó műanyag dobozba öntjük először a félkész fagyi felét, majd kanalazunk rá a lemon curd-ből és az egészet összemárványosítjuk.
- Rákanalazzuk a maradék fagyit aminek a tetejére ismét lemon curd kerül, amit most is belemárványosítunk.
- Betesszük 2-3 órára a mélyhűtőbe, hogy teljesen megfagyjon és máris gombócolható:)