2017. január 20.
Sütés nélkül, Zselé-puding
Meyer citrom puding
Ha január, akkor meyer citrom!:) Most egy nagyon frissítő, és nagyon egyszerű gluténmentes pudingot mutatok ezzel a különleges aromájú citromfajtával.
Idén nagyjából minden második zöldségesnél láttam ebből a citromból, aminek igazán örülök! Török citrom néven fut általában ez a sötét sárga fajta, és sokszor az “akciós” citrom pont ez a fajta szokott lenni. Van egy olyan érzésem, hogy szinte mindenki vett már ilyet véletlenül:) Ha így alakult, akkor se tessék bosszankodni, ugyanis meyer citrom néven millió féle felhasználási ötlet lesz a keresőben. Mint például ez az egyszerű puding! Egyszerre savanykás, aromás és édes, nagyon frissítő desszert. (Azt javaslom, kis méretű tálakba kerüljön a végeredmény, mert az íze nagyon intenzív.)
Hozzávalók
(4 adaghoz)
- 0,5 kg meyer citrom leve (3-4 db citromból kb. 2 dl citromlé)
- 1 dl víz
- 10 dkg cukor
- 1 ek. kukorica keményítő
- 2 dl higed tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés
- A citromokat nagyon alaposan megmossuk és 2 héját lereszeljük.
- Levüket kifacsarjuk.
- A citromlevet a cukorral egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
- A keményítőt a vízzel simára keverjük, majd a forrásban lévő citromléhez keverjük.
- Sűrűsödésig főzzük, amíg lágy, puding állagú lesz.
- Félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a reszelt citromhéj felét.
- Vízzel átöblített hőálló edényekbe kanalazzuk és megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- 2-3 órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt a hideg tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
- Habzsák segítségével tetszőleges formában a pudingok tetejére nyomjuk.
- A maradék citromhéjjal megszórva tálaljuk.