2017. január 20.


Sütés nélkül, Zselé-puding

Meyer citrom puding

Ha január, akkor meyer citrom!:) Most egy nagyon frissítő, és nagyon egyszerű gluténmentes pudingot mutatok ezzel a különleges aromájú citromfajtával.

Idén nagyjából minden második zöldségesnél láttam ebből a citromból, aminek igazán örülök! Török citrom néven fut általában ez a sötét sárga fajta, és sokszor az “akciós” citrom pont ez a fajta szokott lenni. Van egy olyan érzésem, hogy szinte mindenki vett már ilyet véletlenül:) Ha így alakult, akkor se tessék bosszankodni, ugyanis meyer citrom néven millió féle felhasználási ötlet lesz a keresőben. Mint például ez az egyszerű puding! Egyszerre savanykás, aromás és édes, nagyon frissítő desszert. (Azt javaslom, kis méretű tálakba kerüljön a végeredmény, mert az íze nagyon intenzív.)

Meyer citrom puding

Hozzávalók

(4 adaghoz)

  • 0,5 kg meyer citrom leve (3-4 db citromból kb. 2 dl citromlé)
  • 1 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek. kukorica keményítő
  • 2 dl higed tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag habfixáló

Elkészítés

  1. A citromokat nagyon alaposan megmossuk és 2 héját lereszeljük.
  2. Levüket kifacsarjuk.Meyer citrom
  3. A citromlevet a cukorral egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni.
  4. A keményítőt a vízzel simára keverjük, majd a forrásban lévő citromléhez keverjük.Keményítő a citrom pudinghoz
  5. Sűrűsödésig főzzük, amíg lágy, puding állagú lesz.
  6. Félrehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a  reszelt citromhéj felét.Meyer citrom héj a pudinghoz
  7. Vízzel átöblített hőálló edényekbe kanalazzuk és megvárjuk, míg teljesen kihűl.Meyer citrom puding hűtés előtt
  8. 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  9. Tálalás előtt a hideg tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük.
  10. Habzsák segítségével tetszőleges formában a pudingok tetejére nyomjuk.Meyer citrom puding tejszínnel
  11. A maradék citromhéjjal megszórva tálaljuk.

Meyer citrom puding