2015. július 10.


Krémes sütik, Macaron

Levendulás-mézes macaron

Ismét egy kis macaron:) Nem tudtam ugyanis ellenállni az illatos levendulának, hogy ne süssem bele az apró virágokat omlós macaronhéjakba egy adagnyi mézes főzött vajkrém kíséretében.

Így jött tehát a lágy, mézes vajkrémes macaron ötlete. Az illata már a héjak sütésekor is mennyei volt, viszont az illatfelhő ellenére nem túl tolakodó benne a levendula. Mézből én sima akácmézet használtam, de akinek esetleg sikerül beszerezni jó fajta levendula mézet, abban az esetben a krémből a virág akár el is hagyható. Sajnos a meleg miatt a vajkrém a fotózás alatt megfolyt, így a tökéletes állag érdekében ajánlom őket hűtőben tárolni fogyasztásig:)

Levendulás-mézes macaron

Hozzávalók

(kb. 30 darabhoz)

Macaron:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 33 g víz (30 ml)
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg mandula
  • 2 közepes méretű tojás fehérje (66g)
  • pár csepp folyékony piros és pár csepp kék ételfesték
  • 1 teáskanál szárított levendula virágzat

Töltelék:

  • 3 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 ek. méz
  • fél tk. levendula virág
  • 8 dkg vaj

Elkészítés

Előző nap:

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket egy tálba tesszük, letakarjuk egy papírszalvétával és szobahőmérsékleten legalább 24 órát pihentetjük.
  2. A mandulát ledaráljuk, papírral borított sütőlapon szétterítjük és 100 fokos sütőben 15 percig szárítjuk.
  3. A porcukorhoz adjuk a szárított levendula virágzatot és átdaráljuk.A levendulát a porcukorral átdaráljuk
  4. Mikor kihűlt a mandula, a levendulás porcukorral több részletben átdaráljuk újra.
  5. Ezután átszitáljuk, és az esetlegesen megmaradt nagyobb mandula szemeket még egyszer ledaráljuk és átszitáljuk. A végeredménynek ilyennek kell lennie:mandulás-porcukros-levendulás keverék
  6. A folyékony ételfestéket hozzáadjuk a kristálycukorhoz, jól összekeverjük és egy lapos tányéron szétterítjük, hogy ki tudjon száradni. (kicsit össze fog állni a nedvességtől, egy villával könnyedén át lehet törni hogy újra kristályos legyen.) Ha por vagy zselé állagút használunk ezt a lépést kihagyjuk, azt majd a kész masszába tesszük.

Másnap:

  1. Először elkészítjük a cukorszirupot: a kristálycukorhoz hozzáadjuk a vizet és elkezdjük forralni, pár perc forralás után akkor lesz jó, mikor már nagy, nyúlós buborékok vannak benne (az enyém a folyékony ételfestékes cukor miatt lila, ha pasztát vagy port használunk azt nem kell ilyenkor beletenni). Igazából cukorhőmérő kellett volna hozzá, de hát az nekem nem volt:) Akinek van: 118 fokosnak kell lennie.Cukorszirup
  2. A tojásfehérjéből kimérünk 33 grammnyit és lágy habbá verjük. (mint a borotva hab, olyasmi legyen) Robotgéppel folyamatosan keverve lassan hozzáöntjük a cukorszirupot és pár percig tovább keverjük, míg hűl. Akkor lesz jó, ha már kemény és keverés közben “klaffogó” hangot ad, az edény széléhez csapódik.Hozzáadjuk a szirupot
  3. Ekkor hozzáadjuk a maradék tojásfehérjét (nem kell külön felverni) és így keverjük pár másodpercig. Ettől kicsit hígabb lesz.A hab
  4. Ezután hozzáadjuk a porcukros mandulát és óvatos, de határozott mozdulatokkal jól átforgatjuk az egészet. Akkor jó, ha a kanálhoz tapad és nyúlik, ahogy kiemeled.A massza
  5. Az elkészült masszát habzsákba töltjük és sütőpapírra kb. 3 cm átmérőjű pöttyöket nyomunk. (habzsák híján én sima nejlon zacskóba kanalaztam, aminek a sarkára egy kb. 7 mm-es lyukat vágtam. A köröket a sütőpapír másik oldalán érdemes előrajzolni, hogy egyforma méretűek legyenek.) Most szilikon sütőformát használtam.Kiadagoljuk és fél órát pihentetjük
  6. Ezután fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük őket.
  7. 140 fokra előmelegített sütőben 4-5 perc után “kinőnek” a talpacskák és 16-17 perc alatt megsülnek. (ha esetleg elkezdene barnulni a sütési idő vége felé, fedjük le sütőpapírral)
  8. Sütőpapírral együtt rácsra emeljük őket, megvárjuk, míg kihűl és leszedegetjük a papírról.
  9. A krémhez a mézbe keverjük a levendulavirágot és pár percet állni hagyjuk. Levendulás méz
  10. A tojást a cukorral egy fém tálban simára keverjük, majd hozzáadjuk a virágos mézet is. Hozzáadjuk a levendulás mézet
  11. Forrásban lévő vízzel teli lábos fölé helyezzük, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.(Akkor jó, ha világosabb sárga, mint volt, pudingszerűen sűrű és gőzölög.)Levendulás főzött krém
  12. Ekkor levesszük a gőzről és megvárjuk míg hűl annyit, hogy csak langyos legyen.
  13. Mikor már csak langyos, a darabokra vágott vajat kockánként beledobjuk és botmixerrel teljesen homogénre keverjük.Hozzáadjuk apránként a vajat
  14. Ha mind belekerült, betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  15. Ha megdermedt a krém, összeállítjuk a macaronokat: a habcsókokat 1-1 teáskanálnyi krémmel összetapasztjuk.Macaronok összeállítása

A vajas krém miatt hűtőben tároljuk!

Levendulás-mézes macaron