2013. július 10.
Tea sütik, Keksz
Levendulás linzer fehér barack lekvárral
Itt a bizonyíték, hogy egy hagyományos sütinek is lehet egy teljesen új ízvilágot varázsolni néhány összetevő megváltoztatásával/hozzáadásával. Ezek például levendulával születtek újjá:)
Az az igazság, nem szoktam linzert készíteni. Mármint a klasszikus változatot. Egyrészt, mert bárhol be lehet szerezni, másrészt, mert nem is nagyon rajongok érte. Valahogy most mégis eszembe jutott, mikor megtaláltam a képeken szereplő kopott fa deszkákat. Elsőre valami rusztikus, levendulás sütemény ugrott be, hogy milyen jól mutatna rajta, így lett a végeredmény ez a linzer. A tölteléke sem a hagyományos sárgabarack lekvár lett, hanem a tavaly nyári nagy kedvencem, a levendulás, fehér barackból készült lekvár. Ha ettetek már finom baracklekvárt, azt szorozzátok meg úgy 10-zel, na valami olyasmi az íze:) Ha idén is sikerül valahonnan beszereznem akár egy kis mennyiséget is, az biztos, hogy csak ilyen lekvár fog készülni belőle:) Visszatérve a sütire, a levendulás omlós tésztás apróságok közt fantasztikusan érvényesült a zamatos fehér barack. Aki eddig nem szerette, annak különösen ajánlom kipróbálásra!
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 ek. szárított levendula virág
- fél citrom reszelt héja
- csipet só
- 2-3 ek. jéghideg víz
Baracklekvár a ragasztáshoz (én házi készítésű levendulás-fehérbarackost használtam, őszi/sárgabarack is jó)
Elkészítés
- A vajat a cukorral simára keverjük, majd hozzáadjuk a levendulát.
- Ezután hozzáadjuk a lisztet, csipet sót és a reszelt citromhéjat.
- Az egészet összegyúrjuk és annyi jéghideg vizet adunk hozzá, hogy összeálljon, ne morzsálódjon.
- Folpackba csomagoljuk és legalább 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni. (még jobb, ha egy éjszakát bennmarad)
- Hűtés után lisztezett deszkán kinyújtjuk és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztatjuk őket, ahol minden másodiknak kiszúrjuk a közepét is.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol kb. 10 perc alatt megsülnek.
- Ha kihűltek, összeragasztjuk őket a baracklekvárral.
Első nap még kemények lehetnek, de másnapra szépen megpuhulnak.
Anna
2015. június 1. - 20:06Szia! Nagyon tetszik az oldal! Van amit már el is készítettem és nagy volt a siker!Ezen a szuper linzeren akadt meg a szemem.Az lenne a kérdésem,hogy szerinted friss levendulával is jó lesz a süti? Nem tudom mennyivel lehet intenzívebb az íze mint a szárítottnak.Válaszodat előre is köszönöm! 🙂
Vikki
2015. június 2. - 09:25Szia Anna,
igen, friss virággal ugyanolyan finom lesz (lehet még jobb is), szerintem tartsd hozzá ugyanezt a mennyiséget, én úgy csinálnám 🙂