

2020. szeptember 4.
Tea sütik
Sárgabarackos-levendulás teasüti
Máris hiányoznak a nyár ízei? Akkor ezt a sárgabarackos-levendulás teasütit mindenképp el kell készítened!
Ezt a pofon egyszerű teasütit kolaczki-nak hívják, egy lengyel süti, ami jó sok krémsajttal készül, és ettől hihetetlenül omlós lesz, mindenféle különösebb adalék nélkül. Az egyetlen hátránya, hogy kétnapos projekt, ugyanis az aszalt baracknak és a tésztának is állni kell, hogy elnyerje a tökéletes állagot. Ez azonban a legnagyobb előnye is egyben, mert bármikor készíthető, akkor is, amikor már nincs szezonja a sárgabaracknak, mert az aszalt barack, miután megszívta magát, szinte pont olyan lesz, mintha friss barackból készült volna a süti. #instantnyár 🍑⛱️
Hozzávalók
Tészta:
- 10 dkg friss krémsajt
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- csipet só
- fél csomag vaníliás cukor
- kevés szárított levendula virág
- 3 dkg porcukor a nyújtáshoz
Töltelék:
- 10 dkg aszalt sárgabarack
- 2,5 dl víz
- 2 ek. méz
- 1 csapott teáskanál levendula virág
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit a porcukor kivételével egy nagy tálban összegyúrjuk.
- Folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A sárgabarackokat félbe vágjuk, majd egy lábasba tesszük.
- Hozzáadjuk a mézet, a levendula virágot és felöntjük a vízzel.
- Elkezdjük melegíteni, pár percig forraljuk, majd félre húzzuk és hagyjuk kihűlni. A másnapi felhasználásig a szirupban hagyjuk a barackokat, hogy jól megszívják magukat.
- Másnap a barackokat aprító gépbe tesszük, a szirupból viszont csak 1-2 evőkanálnyit adunk hozzá elsőre. Átdaráljuk annyira, hogy darabos legyen még. Ha nagyon sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá a szirupból még.
- A tésztát két folpack közt kinyújtjuk: az alsó folpackot megszórjuk porcukorral, majd a tésztagolyó tetejét is, letakarjuk egy másik darab fóliával és nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
- Derelye vágóval négyzeteket vágunk a tésztalapból.
- A leeső részeket tegyük vissza a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni majd.
- A négyzetek közepére átlósan halmozunk a barackból.
- A négyzetlap két ellentétes sarkát egymásra hajtjuk.
- Az így kapott “tekercset” pedig sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
- 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt aranybarnára sül.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.