2020. december 4.


Tea sütik

Vörösáfonyás-narancsos teasüti

Indulhat a karácsonyi készülődés! Kezdd a hangolódást ezzel a fűszeres-narancsos teasütivel, ami lédús vörösáfonyát rejt! Biztosan a télapó se vetné meg 😉 🎅🍪🥛

Ez az aprósüti kicsit időigényes, valójában igényel egy kis rákészülést előző nap, de amint megkóstolod, rájössz, hogy bizony megéri minden percét. Az aszalt áfonyának ugyanis kell egy éjszaka, hogy megszívja magát nedvességgel és újra lédús legyen és a tésztának is kell a pihentetés, hogy elnyerje a tökéletes állagot. Cserébe hihetetlenül omlós, fűszeres vajas tésztát kapsz, az áfonya pedig olyan lesz, mintha frissen főtt lekvárt ennél.

Biztos lehetsz benne, hogy az elsők közt fog elfogyni 😉 🎄🍪

Hozzávalók

Tészta: 

  • 10 dkg friss krémsajt
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • csipet só
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 dkg porcukor a nyújtáshoz

Töltelék: 

  • 10 dkg aszalt vörösáfonya
  • 2,5 dl víz
  • 2 ek. méz
  • fél narancs reszelt héja

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit a porcukor kivételével egy nagy tálban összegyúrjuk.Vörösáfonyás-narancsos teasüti hozzávalói
  2. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  3. A vörösáfonyát egy lábasba tesszük.
  4. Hozzáadjuk a mézet és felöntjük a vízzel.
  5. Elkezdjük melegíteni, pár percig forraljuk, majd félre húzzuk, hozzáreszeljük a narancs héját és hagyjuk kihűlni. A másnapi felhasználásig a szirupban hagyjuk a vörösáfonyát, hogy jól megszívják magukat.Vörösáfonyás-narancsos teasüti hozzávalói
  6. Másnap a vörösáfonyát szűrőbe tesszük és megvárjuk, míg lecsepeg.Vörösáfonya a teasüti töltelékéhez
  7. Aprító gépbe tesszük, a szirupból viszont csak 1-2 evőkanálnyit adunk hozzá elsőre. Átdaráljuk annyira, hogy darabos legyen még. Ha nagyon sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá a szirupból még.Vörösáfonya a teasüti töltelékéhez
  8. A tésztát két folpack közt kinyújtjuk: az alsó folpackot megszórjuk porcukorral, majd a tésztagolyó tetejét is, letakarjuk egy másik darab fóliával és nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát.
  9. Derelye vágóval négyzeteket vágunk a tésztalapból.
  10. A leeső részeket tegyük vissza a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni majd.
  11. A négyzetek közepére átlósan halmozunk a vörösáfonyából.
  12. A négyzetlap két ellentétes sarkát egymásra hajtjuk és kissé össze is nyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét.Vörösáfonyás-narancsos teasüti készítése
  13. Az így kapott “tekercset” pedig sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.Irány a sütő!
  14. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt aranybarnára sül.
  15. Porcukorral megszórva tálaljuk.Vörösáfonyás-narancsos teasüti