2012. december 26.


Tea sütik, Madeleine

Kardamomos-narancsos madeleine

Ezek a puha, piskótás fűszeres-narancsos apróságok remek kísérői lehetnek a karácsonyi reggelinek. Nagyon gyorsan elkészíthető és másnap reggel 10 perc alatt megsülnek.

Egy kedves barátosném kérdezte nemrég, hogy van-e valami ötletem, mit készítsen majd karácsonykor reggelire. Hát ezzel rendesen feladta a leckét, mert ötletem se volt, mivel nálam a reggeli egy kínkeserversen legyűrt pirítósból szokott állni, mert mikor felkelek általában soha nem vagyok éhes. Úgyhogy a kérdést elnapoltuk, hogy ha valami eszembe jut, majd szólok. A múlt héten betévedtem egy “100forintos” (divatosabb nevén “eurós”) jellegű boltba, ahol persze semmi se kerül annyiba, viszont rengeteg vicces (és néha haszontalan) dologra bukkanhat az ember. A sorok közt bolyongva aztán észrevettem ezeket a kagylóformájú sütőformákat. Gondoltam, ennyi pénzért (290Ft/10db) kipróbálom, úgyis már nagyon régen szerettem volna egy madeleine sütőformát, ez tökéletesen megteszi majd helyette. Kerestem is egy alapreceptet, és mivel már egy ideje “karácsony van” itthon a sütés miatt, kardamomot és kandírozott narancsot tettem bele. Egyből eszembe jutott a reggeli-téma, gyorsan írtam is a barátnőmnek, úgyhogy most itt a recept elsősorban neki! Remélem ízleni fog!:)

Kardamomos-narancsos madeleine

Hozzávalók

(20 darabhoz)

  • 5,5 dkg vaj
  • 1 ek. méz
  • 1 kk. vanília aroma
  • kandírozott narancshéj ízlés szerinti mennyiségben
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 3/4 tk. őrölt kardamom
  • vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés

  1. A kandírozott narancshéjat apróra vágjuk.Kandírozott narancshéj
  2. A vajat egy teflon serpenyőben felolvasztjuk, félrevesszük a tűzről és hozzákeverjük a mézet, a vanília aromát és az apróra vágott kandírozott narancshéjat. Megvárjuk, míg szobahőmérsékletűre hűl.Az olvasztott vajhoz adjuk a mézet és a narancsot
  3. A tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáöntjük a narancsos-mézes-vajat.A cukros tojáshoz öntjük a vajat
  4. A liszthez keverjük a sütőport, a kardamomot és egy csipet sót és a tojásos- vajas masszába forgatjuk.Beleforgatjuk a lisztet
  5. 2 órára (vagy akár egy éjszakára) betesszük a hűtőbe.
  6. Sütés előtt a formákat olvasztott vajjal kikenjük és belekanalazzuk a tésztát. (akinek ilyen dölöngélős formája van, mint az enyém is, alufóliából sodorjon egy hengert és a formák lapos végét erre támassza rá. Az első adag után jöttem rá, hogy bizony enélkül elmozdulnak:)Sütés előtt
  7. 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranyszínűre sülnek.
  8. Ha kihűltek, könnyedén kijönnek a formából.

Kardamomos-narancsos madeleine