2013. január 19.


Krémes sütik, Sütés nélkül, Torta

Kókuszos tejberizs torta – 1 éves a blog:)

Bizony, már egy éve osztom itt meg veletek az általam kreált sütiket. Ennek örömére most egy torta készült: aki tud (tejbe)rizst főzni, az bátran nekiállhat, ugyanis nagyon egyszerű, sütés nélkül, kb. fél óra alatt összeállítható torta. És  nem utolsó sorban nagyon finom!:)

És íme, ez volt az első recept: csokis-mentás cupcake. Őszintén szólva, mikor elkezdtem a blog írást, nem gondoltam volna, hogy egy év alatt több, mint 900-an fogtok követni. Mi tagadás, nagyon jól esik, hogy ha bármilyen kérdésetek van egy-egy itteni recepttel kapcsolatban, vagy csak egy receptötlet kéne ehhez-ahhoz, hozzám fordultok a kérdéseitekkel (amikre persze ezután is mindig szívesen válaszolok:)). A pozitív visszajelzéseknek pedig különösen tudok örülni, mikor nálatok is tökéletes lesz az itt megosztott süti! Úgyhogy ezúton is szeretném megköszönni a bizalmat, és ígérem, ezután is igyekszem minél ötletesebb sütiket prezentálni:) Na de térjünk vissza a tortához.

A recept eredetijét az egyik margarinmárka receptes füzetében találtam. Ez volt kb. az egyetlen benne, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet. Egy kicsit azonban ezen is változtattam: tej helyett kókusztejet használtam, hogy igazán kókusz íze legyen és a zselatin mennyiségét is csökkentettem, mert nem szeretem ha “gumitorta” lesz a végeredmény. Ha nem sikerül beszerezni sehol kókusztejet, akkor nyugodtan készíthető a házi változattal, a visszamaradt kókuszt pedig belekeverhetjük majd a krémbe is. (Kókusztej beszerzési forrásaként a diszkont üzletláncok ázsiai heteit ajánlom, ami viszonylag gyakran van és olyankor mindig nagyon baráti áron lehet hozzájutni). A torta maga kb. fél óra alatt elkészíthető, sütni sem kell. Én most egy kisebb méretű (~18 cm átmérőjű) formát használtam, mert magas tortát szerettem volna végeredményként, de egy átlagos méretű (20-22 cm-es) kapcsos tortaformához is elég a megadott mennyiség.

Kókuszos tejberizs torta

Hozzávalók

Kekszes alap:

  • 20 dkg darált háztartási keksz
  • 15 dkg olvasztott margarin
  • pár csepp vanília aroma

Kókuszos tejberizs:

  • 1 dkg margarin
  • 10 dkg rizs
  • 2 dl víz
  • 4 dl kókusztej
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 dl hideg tejszín
  • 1 dl tej
  • 1 dkg zselatin

Díszítés:

  • 1 csomag habpor
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag habfixáló
  • kókuszreszelék/kókuszpehely ízlés szerint

Elkészítés

  1. A kekszes alaphoz a kekszet összegyúrjuk az olvasztott margarinnal és a vanília aromával, majd egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe, míg elkészül a tejberizs.A kekszes alapot a forma aljába nyomkodjuk
  2. A tejberizshez a margarint felolvasztjuk és megfuttatjuk rajta a rizst (akkor jó, ha már üveges).
  3. Felöntjük 2 dl vízzel és addig pároljuk, míg teljesen el nem fő alóla.
  4. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és puhára főzzük.Hozzáadjuk a kókusztejet
  5. Mikor a rizs megpuhult, félrevesszük, hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.Hozzáadjuk a kókuszt
  6. Ha a rizs már teljesen kihűlt egy lábasban elkeverjük a zselatint a tejben és elkezdjük melegíteni. Akkor jó, ha már nincsenek benne apró szemcsék. Nem szabad forralni!
  7. Belekeverjük a tejberizsbe.
  8. A hideg tejszínt habbá verjük és óvatosan a tejberizshez forgatjuk.Beleforgatjuk a tejszínt
  9. Az így kapott rizses masszát rásimítjuk a kekszes alapra és legalább 4 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
  10. Ha már megdermedt, éles késsel körbevágjuk, lecsatoljuk a forma oldalát és a habporból leírás szerint elkészített habbal valamint kókuszreszelékkel díszítjük.Dekorálunk:)

A torta

És már szeletelhetjük is!:)

A torta