2012. március 4.


Ötletek, Ízesítéshez

Kókusztej házilag

Bizony néha előfordul, hogy ha megyünk a boltba az “ideiglenes készlethiány” cimke fogad a polcon a keresett termék helyén. Na ez az eset a kókusztej esetében igen gyakori (valószínűleg pont azért, mert nem nagyon fogy akkor sem, ha éppen van…) Ilyenkor szoktam készíteni ezt a házi változatot, aminek ugyan sok köze nincs a valódihoz, de ilyen esetekben nagyon jól jön.

Valójában semmi köze sincs a kókusztejhez mert tehéntejből és tejszínből van, viszont az állaga így olyan lesz, mint a konzervé és ez a verzió jobb a krémekhez, mint a vizes változata. Csak végszükség esetén érdemes elkészíteni, mert nem olcsóbb házilag előálltani sem, mintha “készen” szereznénk be, és elég nehéz kinyomkondi a szűrőn. Nekem kb. 2,5 dl-t sikerült végül kinyomkodni ebből a mennyiségből. A visszamaradt kókusz egy részét pedig fel szoktam használni a krémbe, ami majd készül belőle.

Hozzávalók

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 6 dkg kókuszreszelék

Elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt összemelegítjük egy lábasban (nem kell forralni, ha már elkezd gőzölögni, pont jó).
  2. Hozzáadjuk a kókuszt, és félretesszük, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
  3. Mikor kihűlt, sűrű szűrőn leszűrjük, és megpróbálunk minél több levet kinyomkodni a kókuszból.

És már mehet is a krémbe vagy a tejberízsbe.