2012. március 4.
Ötletek, Ízesítéshez
Kókusztej házilag
Bizony néha előfordul, hogy ha megyünk a boltba az “ideiglenes készlethiány” cimke fogad a polcon a keresett termék helyén. Na ez az eset a kókusztej esetében igen gyakori (valószínűleg pont azért, mert nem nagyon fogy akkor sem, ha éppen van…) Ilyenkor szoktam készíteni ezt a házi változatot, aminek ugyan sok köze nincs a valódihoz, de ilyen esetekben nagyon jól jön.
Valójában semmi köze sincs a kókusztejhez mert tehéntejből és tejszínből van, viszont az állaga így olyan lesz, mint a konzervé és ez a verzió jobb a krémekhez, mint a vizes változata. Csak végszükség esetén érdemes elkészíteni, mert nem olcsóbb házilag előálltani sem, mintha “készen” szereznénk be, és elég nehéz kinyomkondi a szűrőn. Nekem kb. 2,5 dl-t sikerült végül kinyomkodni ebből a mennyiségből. A visszamaradt kókusz egy részét pedig fel szoktam használni a krémbe, ami majd készül belőle.
Hozzávalók
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 6 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- A tejet és a tejszínt összemelegítjük egy lábasban (nem kell forralni, ha már elkezd gőzölögni, pont jó).
- Hozzáadjuk a kókuszt, és félretesszük, megvárjuk, hogy teljesen kihűljön.
- Mikor kihűlt, sűrű szűrőn leszűrjük, és megpróbálunk minél több levet kinyomkodni a kókuszból.
És már mehet is a krémbe vagy a tejberízsbe.
Bettina
2015. december 29. - 11:46Szia, szeretnem elkesziteni . A kerdesem az lenne, hogy jo a növényi alapu habtejszin is? Vagy feltetlen allati kell?
Vikki
2015. december 30. - 12:31Szia,
bevallom, nem próbáltam, de szerintem működni fog azzal is!