2012. augusztus 3.
Ötletek, Dekoráláshoz
Karamell dekoráció
Ez a látványos égetett cukor dekoráció bármilyen desszerthez felhasználható.
Látványos, viszont egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, csak egy merőkanál (jobb ha van több is, mert akkor gyorsabban megy a dolog:) és karamell kell hozzá. Viszont vigyázni kell a cukorral, mert nagyon forró és sokáig meg is tartja a hőmérsékletét (tehát, ha úgy gondolod kihűlt, akkor is várj még vele)!
Hozzávalók
- 7,5 dkg cukor
- 1 ek. méz
- 3 ek. víz
- merőkanál és alufólia
Elkészítés
- A merőkanalakat alufóliába csomagoljuk és sütőpapírra tesszük.
- A cukrot a vízzel és a mézzel egy teflon serpenyőbe öntjük, elkeverjük és elkezdjük forralni.
- Akkor jó, ha már szép aranybarna.
- Ekkor levesszük a tűzről, várunk pár másodpercet, hogy abbahagyja a forrást és egy kanállal a karamellt rácsorgatjuk a merőkanálra.
- Megvárjuk, míg teljesen megszilárdul és az alufóliát levesszük a kanálról a karamellel együtt.
- Ezután óvatosan lehúzzuk az alufóliát a karamellkosárka belsejéről.
És el is készült, dekorálhatunk vele kedvünkre:)
Kriszta
2013. június 19. - 10:35Milyen szép kis kupolák:) Egyszer láttam talán egy Jamie Oliveres műsorban, hogy ő meg egy nyújtófára tekert fel spirál formában égetett cukrot. Talán be is olajozta előtte, de nem biztos. Az is nagyon jó ötlet.
Tünde
2014. április 13. - 11:03Ki próbáltam én is! Sikerült, nagyon jó ötlet! Annyit még tapasztalatként, hogy próbáljuk meg vastagabban csorgatni,mert a vékony szálak el törnek a fólia le vételekor, én erre sajnos nem gondoltam, de már rá jöttem ! Köszönöm,hogy meg osztottad velünk!
Lados Nikolett
2014. október 17. - 14:45Kipróbáltam azt a módszert is, hogy beolajozom azt a fém felületet, amire rácsöpögtetem a karamellt, de nem jött le egyben. Szóval az alufóliás megoldás a nyerő! 🙂
Gina424
2015. január 15. - 21:06Ez jól néz ki, de gondolom egyáltalán nem tartós, hanem pár óra alatt elfolyik a karamell. Van valakinek tapasztalata? Üdv Gina
Tamás
2015. április 6. - 12:39Szia Gina!Tartósnak mondható.Tegnap csináltam és semmi baja.