2013. január 19.
Krémes sütik, Sütés nélkül, Torta
Kókuszos tejberizs torta – 1 éves a blog:)
Bizony, már egy éve osztom itt meg veletek az általam kreált sütiket. Ennek örömére most egy torta készült: aki tud (tejbe)rizst főzni, az bátran nekiállhat, ugyanis nagyon egyszerű, sütés nélkül, kb. fél óra alatt összeállítható torta. És nem utolsó sorban nagyon finom!:)
És íme, ez volt az első recept: csokis-mentás cupcake. Őszintén szólva, mikor elkezdtem a blog írást, nem gondoltam volna, hogy egy év alatt több, mint 900-an fogtok követni. Mi tagadás, nagyon jól esik, hogy ha bármilyen kérdésetek van egy-egy itteni recepttel kapcsolatban, vagy csak egy receptötlet kéne ehhez-ahhoz, hozzám fordultok a kérdéseitekkel (amikre persze ezután is mindig szívesen válaszolok:)). A pozitív visszajelzéseknek pedig különösen tudok örülni, mikor nálatok is tökéletes lesz az itt megosztott süti! Úgyhogy ezúton is szeretném megköszönni a bizalmat, és ígérem, ezután is igyekszem minél ötletesebb sütiket prezentálni:) Na de térjünk vissza a tortához.
A recept eredetijét az egyik margarinmárka receptes füzetében találtam. Ez volt kb. az egyetlen benne, ami egyből felkeltette az érdeklődésemet. Egy kicsit azonban ezen is változtattam: tej helyett kókusztejet használtam, hogy igazán kókusz íze legyen és a zselatin mennyiségét is csökkentettem, mert nem szeretem ha “gumitorta” lesz a végeredmény. Ha nem sikerül beszerezni sehol kókusztejet, akkor nyugodtan készíthető a házi változattal, a visszamaradt kókuszt pedig belekeverhetjük majd a krémbe is. (Kókusztej beszerzési forrásaként a diszkont üzletláncok ázsiai heteit ajánlom, ami viszonylag gyakran van és olyankor mindig nagyon baráti áron lehet hozzájutni). A torta maga kb. fél óra alatt elkészíthető, sütni sem kell. Én most egy kisebb méretű (~18 cm átmérőjű) formát használtam, mert magas tortát szerettem volna végeredményként, de egy átlagos méretű (20-22 cm-es) kapcsos tortaformához is elég a megadott mennyiség.
Hozzávalók
Kekszes alap:
- 20 dkg darált háztartási keksz
- 15 dkg olvasztott margarin
- pár csepp vanília aroma
Kókuszos tejberizs:
- 1 dkg margarin
- 10 dkg rizs
- 2 dl víz
- 4 dl kókusztej
- 8 dkg cukor
- 10 dkg kókuszreszelék
- 2 dl hideg tejszín
- 1 dl tej
- 1 dkg zselatin
Díszítés:
- 1 csomag habpor
- 1,5 dl tej
- 1 csomag habfixáló
- kókuszreszelék/kókuszpehely ízlés szerint
Elkészítés
- A kekszes alaphoz a kekszet összegyúrjuk az olvasztott margarinnal és a vanília aromával, majd egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk. Betesszük a hűtőbe, míg elkészül a tejberizs.
- A tejberizshez a margarint felolvasztjuk és megfuttatjuk rajta a rizst (akkor jó, ha már üveges).
- Felöntjük 2 dl vízzel és addig pároljuk, míg teljesen el nem fő alóla.
- Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet és puhára főzzük.
- Mikor a rizs megpuhult, félrevesszük, hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Ha a rizs már teljesen kihűlt egy lábasban elkeverjük a zselatint a tejben és elkezdjük melegíteni. Akkor jó, ha már nincsenek benne apró szemcsék. Nem szabad forralni!
- Belekeverjük a tejberizsbe.
- A hideg tejszínt habbá verjük és óvatosan a tejberizshez forgatjuk.
- Az így kapott rizses masszát rásimítjuk a kekszes alapra és legalább 4 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Ha már megdermedt, éles késsel körbevágjuk, lecsatoljuk a forma oldalát és a habporból leírás szerint elkészített habbal valamint kókuszreszelékkel díszítjük.
És már szeletelhetjük is!:)
Yolanda
2013. január 19. - 11:54Gyönyörűséges!!!!! :)))
Vikki
2013. január 19. - 13:42Köszönöm:)
Bokor Boglárka
2013. január 19. - 13:06Nagyon szép, igazi télies kinézetű torta! A recept alapján egyszerű és finom. Hamarosan kipróbálom.
Vikki
2013. január 19. - 13:43Köszönöm:) Így igaz, nagyon egyszerű és nagyon finom!
M@rti
2013. január 20. - 18:11Nagyon szépeket készítesz, biztosan jövök még Hozzád! 🙂
Vikki
2013. január 20. - 18:20Köszönöm, örülök, hogy tetszenek!:)
Szalai Andrea
2013. január 21. - 11:27Gratulálok a bloghoz és a születésnaphoz! Én decemberben csatlakoztam, a karácsonyi sütisütési lázban. Háromféle süti készült el, ezek receptjeit 5 kollégám és 4 rokon háziasszony kérte el, így a blog lelkes terjesztője lettem. 🙂 Köszönöm szépen a szuper recepteket és a hasznos tippeket!
Ez a torta is gyönyörű, és már olvasva is összefut a nyál a számba. Azt hiszem, nem is várok különösebb alkalomra, a hétvégén kipróbálom!
Vikki
2013. január 21. - 16:21Köszönöm, nagyon örülök, hogy ilyen sikered volt a sütikkel karácsonykor és köszönöm, hogy mással is megosztod a recepteket:)
Zizu
2013. január 23. - 09:36Vikki! Gratulálok a blogod 1 éves évfordulójához! Még sok-sok fincsi receptet várunk Tőled!
Vikki
2013. január 23. - 09:37Köszönöm, igyekszem majd teljesíteni:)
Szilvi
2013. január 24. - 07:54Kedves Vikki,
őszintén gratulálok a blogod első éves szülinapjához, és kívánom, hogy még nagyon-nagyon -nagyon hosszú ideig örvendeztess meg minket mindenféle finomsággal. A blogod rendkívül szép kivitelezésű, a a receptek kiválóan és érthetően vannak leírva, a képek csalógatóak, a fázisfotók nagyon jók, ezeket csak az tudja igazán értékelni, aki már egyszer megpróbált legalább egy receptet leírni és menet közben fotózni. Minden elismerésem a Tiéd.
Ma találtam meg ezt az oldalt, és őszintén megmondom, nem tudom kiválasztani, mit is csináljak először. Szóval rohanok keresgélni 🙂
Vikki
2013. január 24. - 09:09Kedves Szilvi,
nagyon köszönöm, őszintén örülök, hogy ilyen gyorsan megkedvelted a blogot. Remélem minél több receptet kipróbálsz és elégedett leszel a végeredménnyel is:)
Emese
2013. október 29. - 17:05Pár napja elkészítettem, nagyon finom volt, főleg másnap,amikor jól összeértek az ízek!
Kati
2014. március 10. - 22:45Ez nagyon gusztusos, én elkészítem!
Lilla
2015. szeptember 10. - 14:35Férjemnek szeretném megsütni, de ő újabban nem örül a cukros dolgoknak. Véletlenül nincs mézes variációd a tortához? Üdv: Lilla
Vikki
2015. szeptember 10. - 16:26Szia,
mivel a cukor a végén kerül csak bele a rizsbe, így nyugodtan helyettesítheted mézzel. A pontos mennyiséget így sajnos nem tudom megmondani, mert minden méz eltérően édes, így azt javaslom, ízlés szerint tegyél bele és kóstolással ellenőrizd 🙂