2016. november 19.


Sütés nélkül, Krém desszert

Sütőtökös tejberizs

A rendkívül sokoldalú sütőtök egy újabb desszertté alakulását mutatom most meg, mégpedig egy könnyű, gluténmentes tejberizs formájában, fahéjas cukorral koronázva. Rajongóknak kötelező!:)

Ennek a receptnek az ötlete valójában egy sütőtökös rizottó készítése közben merült fel: ha működik sósan, hát még milyen jó lesz édesen! A ropogós fahéjas cukorral telitalálat!

Sütőtökös tejberizs

 

Hozzávalók

  • 25 dkg arborio rizs
  • 1,5 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 dl tejszín
  • 30 dkg sütőtök püré
  • fahéjas cukor a szóráshoz

Elkészítés

  1. A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle.
  2. A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla.
  3. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá) Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverünk 5 dkg cukrot.Tejberizs
  4. Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
  5. Az előzőleg megsütött sütőtököt pürésítjük.
  6. A hideg tejszínből kemény habot verünk és a rizshez forgatjuk.Tejberizs
  7. Ezután óvatosan beleforgatjuk a sütőtök pürét is.Sütőtök a tejberizshez
  8. Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

Sütőtökös tejberizs