2016. november 19.
Sütés nélkül, Krém desszert
Sütőtökös tejberizs
A rendkívül sokoldalú sütőtök egy újabb desszertté alakulását mutatom most meg, mégpedig egy könnyű, gluténmentes tejberizs formájában, fahéjas cukorral koronázva. Rajongóknak kötelező!:)
Ennek a receptnek az ötlete valójában egy sütőtökös rizottó készítése közben merült fel: ha működik sósan, hát még milyen jó lesz édesen! A ropogós fahéjas cukorral telitalálat!
Hozzávalók
- 25 dkg arborio rizs
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 dl tejszín
- 30 dkg sütőtök püré
- fahéjas cukor a szóráshoz
Elkészítés
- A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle.
- A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla.
- Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá) Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverünk 5 dkg cukrot.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Az előzőleg megsütött sütőtököt pürésítjük.
- A hideg tejszínből kemény habot verünk és a rizshez forgatjuk.
- Ezután óvatosan beleforgatjuk a sütőtök pürét is.
- Fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.