2016. január 15.
Sütés nélkül, Krém desszert, Zselé-puding
Csokis tejberizs naranccsal
Ez a csokis tejberizs olyan igazi téli, begubózós édesség, amiből azonban minden kanál képes jobb kedvre deríteni bárkit:)
Hogyan lehetne feldobni a hagyományos módon készített tejberizst? Hát egy kis csokival, ami bármit képes még finomabbá tenni!:) Ehhez jön még egy kevés narancs is, zselé formában, ami tökéletessé teszi az ízharmóniát. És kész is a tökéletes téli desszert a borongós január ellen!
Hozzávalók
Tejberizs
- 25 dkg arborio rizs
- 1,5 dl víz
- 2,5 dl tej
- 2 dl tejszín
- 10 dkg étcsoki
- 10 dkg tejcsoki
- 1-2 ek. cukor ízlés szerint
Narancsos réteg
- 2,5 dl narancslé (100%-os, gyümölcshúsos)
- 8 g dzsemfix (3:1)
- 1-2 ek. cukor (a narancslé savanyúságától függően)
- kevés frissen reszelt narancshéj
Elkészítés
- A tejszínt betesszük a hűtőbe, hogy hideg legyen, így lehet csak szép habot verni belőle.
- A csokit apró darabokra vágjuk.
- A tejberizshez a rizst és a vizet lábasba öntjük, majd lefedve addig pároljuk, míg az összes víz el nem forr alóla.
- Ekkor hozzáadjuk a tejet, és lefedve puhára pároljuk a rizst (ha esetleg nagyon felszívja a tejet, akkor adhatunk még hozzá)
- Amikor a rizs megpuhult, hozzákeverünk ízlés szerinti mennyiségű cukrot. (vigyázat, a csoki is édes lesz, érdemes kis mennyiséggel kezdeni, és utólag édesíteni, ha szükséges!)
- Még melegen belekeverjük az apróra vágott csokit is, hogy szépen elolvadjon.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- Elkészítjük a zselét: a narancsléhez hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd elkezdjük melegíteni.
- Fél percig zubogva főzzük, majd levesszük a tűzről, reszelünk hozzá kevés narancshéjat és kihűtjük, hogy megdermedjen.
- A hideg tejszínből kemény habot verünk, majd óvatosan a kihűlt csokis rizshez forgatjuk. (ha nem találjuk elég édesnek, ennél a pontnál egy kevés porcukorral még édesíthetünk rajta)
- Összeállítjuk az édességet: a tál aljába kevés tejberizst kanalazunk, majd óvatosan rétegezünk rá a megdermedt zseléből (ne nagyon törjük össze a zselét, mert ebben az esetben hajlamos megfolyni!)
- Ezután egy vastag réteg csokis rizs jön, végül friss narancshéjjal és narancsdarabokkal díszítjük.