2013. február 4.
Krémes sütik, Kelt tészták, Fánk
Kókuszos eclair fánk
Ez az az édesség, amivel biztosan mindenki találkozott már, aki valaha is járt cukrászdában és vagy rajong érte, vagy rá se bír nézni. Hát én az első kategóriába tartozok, nagyon szeretem:) Egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek elsőre gondolnád, ezért is osztom meg ezt a kókuszos változatot, lépésről-lépésre.
Persze ez is úgy van, mint az összes többi sütemény: nem mindegy, hol és miből készült. Sajnos már én is fogtam ki pocsék, műanyag ízű, növényi tejszínnel és fenetudjamivel megtuningolt változatot, olyankor mindig el is megy a kedvem tőle. De ha itthon készítem, biztosan nem kerül bele növényi tejszín sem… Valójában bármilyen ízű krémmel meg lehet tölteni, most én egy tömörebb, kókuszosat készítettem hozzá. Aki szereti a kókuszt, és van bátorsága nekiállni, az nem fog benne csalódni:)
Hozzávalók
Tészta:
- 1 dl víz
- 10 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
Krémhez:
- 2,5 dl házi kókusztej
- 2 dl tej
- (VAGY: a két fenti helyett 4 dl konzerv kókusztej)
- 2 ek cukor
- 1 cs tejszínes pudingpor (40g)
- 7 dkg vaj
- kókuszreszelék ízlés szerint
Bevonathoz:
- 5 dkg étcsoki
- kókuszreszelék
Elkészítés
- A tésztához egy lábasban forraljuk fel a vizet, majd adjuk hozzá a vajat, várjuk meg, míg elolvad és keverjük bele a lisztet.
- Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg a tészta el nem válik az edény falától. (3-4 perc)
- Félrevesszük, pár percig hagyjuk hűlni, majd robotgéppel egyenként hozzákeverjük a tojásokat. Egy lágy tésztát fogunk kapni:
- A tésztát habzsákba töltjük és sűtőpapírra egymástól legalább 3-4 cm távolságra kb. 7-8 cm hosszú csíkokat formázunk úgy, hogy a végeit visszakunkorítjuk (ez akár el is hagyható, de így szebbek lesznek).
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol 20-25 perc alatt megsülnek.
- A krémhez a kókusztejet a tej felével egy lábasba öntjük, és elkezdjük melegíteni. (Dobozos kókusztej esetén annak 2/3-át kezdjük el melegíteni.)
- A maradék kb. fél dl tejjel (VAGY 1/3 kókusztejjel) simára keverjük a pudingport és a cukrot.
- Mikor már forr a kókuszos tej, hozzáadjuk a pudingos tejet, és sűrűsödésig főzzük, majd kihűtjük.
- A vajat robotgéppel habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal és ízlés szerinti mennyiségű kókuszreszelékkel sima krémmé keverjük. (akár a házi kókusztejből visszamaradt kókuszt is belekeverhetjük)
- A fánkok tetejét egy éles késsel óvatosan levágjuk.
- A bevonathoz a csokit nagyon apró darabokra vágjuk, kb. a 2/3-át gőz fölött felolvasztjuk.
- Amikor már szinte teljesen homogén, levesszük a gőzről és hozzákeverjük a maradék csokit, addig kevergetjük, míg el nem olvad.
- A fánkok tetejét belemártjuk a megolvadt csokiba, megszórjuk kókuszreszelékkel, majd betesszük őket a hűtőbe.
- Összeállítjuk a fánkokat: habzsák (vagy egy kanál) segítségével megtöltjük a fánkok alját és rányomjuk a csokis tetőt.
- 2-3 órára betesszük a hűtőbe, hogy a tészta kicsit visszapuhuljon.