2020. május 14.
Krémes sütik
Sós pisztáciás eclair
Ettél már igazán jó eclairt? Ha már igen, akkor megtaláltad hozzá a tökéletes receptet, ha pedig még nem, akkor ne is próbálkozz mással elsőre 😉
Felejtsd el a növényi krémekkel fodrosan megtöltött íztelen szivacsos tésztát, ez valami egészen más… Az igazi eclair tésztája vajjal készül, egyáltalán nem olyan macerás, mint gondolnád, a krém pedig főzött, ahogy kell, amitől pont olyan lesz az egész, amilyen egy francia pékségben. 🇫🇷Nekem nagyon nagy kedvencem lett, szinte bármilyen ízben. Ha elsőre bizarrnak találnád a sós pisztáciás krémet, készítsd el nyugodtan a paszta és a pisztácia nélkül, sima vaníliás krémmel, így is hibátlan 😊
Hozzávalók
Tészta:
- 1 dl tej
- 1 dl víz
- 1 dkg cukor
- csipet só
- 8 dkg vaj
- 12 dkg liszt
- 4 tojás
Pisztácia krém:
- 12,5 dkg puha vaj
- fél vaníliarúd kikapart magjai
- 2,5 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dkg keményítő
- 1 tk. pisztácia paszta
- csipet só
Bevonat:
- 10 dkg fehér csoki
- 2 ek olaj
- fél kk. pisztácia paszta
- 1 marék pörkölt sós pisztácia
Elkészítés
- A tésztához egy lábasba tesszük a tejet, a vizet, a cukrot, a csipet sót és a vajat és elkezdjük melegíteni.
- Ha már gyöngyözik, félrehúzzuk és hozzáadjuk a lisztet: addig keverjük, míg teljesen homogén lesz.
- Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett kb. 1 percig melegítjük, amíg egy gombóccá válik és teljesen el nem válik az edény falától.
- Ekkor áttesszük egy másik edénybe és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre hűl.
- A krémhez a tejet feltesszük melegedni egy lábasban, ha már gyöngyözik, félre húzzuk és hozzáadjuk a vanília magokat. Lefedve így hagyjuk állni kb. 10 percet.
- A tojást a cukorral és a csipet sóval addig keverjük, míg egészen világos sárga lesz.
- Hozzáadjuk a keményítőt és az egészet simára keverjük.
- A tejet visszatesszük a tűzhelyre és elkezdjük ismét melegíteni. Ha forr, 1-1 kisebb merőkanálnyit adunk a tojásos masszához, amit így simára keverünk.
- A tejet félre húzzuk és hozzáadjuk a tojásos keveréket.
- Az egészet visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. (ha hirtelen összekapja a közepét, vegyük félre és keverjük simára, ha szükséges tegyük vissza még főni)
- Ha elkészült a krém, egy spatulával kanalazzuk át egy keverőtálba.
- A vaj felét még melegen elkeverjük a krémben.
- A krém tetejét folpack-kal lefedjük, megvárjuk, míg szoba hőmérsékletűre hűl.
- A kihűlt tésztához egyenként hozzáadjuk a tojásokat és robotgéppel simára keverjük.
- Az így kapott masszát habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt sütőlapra 1 cm átmérővel egyforma hosszúságú tésztacsíkokat nyomunk.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol először 10 percet sütjük.
- Ekkor kis résnyire nyitjuk a sütőt, megvárjuk, amíg távozik a gőz, majd egy fakanál segítségével résnyire nyitva hagyjuk a sütő ajtaját és így sütjük további 25 percet.
- Az elkészült fánkokat rácsra szedjük és megvágjuk, míg teljesen kihűlnek.
- A krémet robotgéppel alaposan átkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Hozzáadjuk a maradék vajat és a pisztácia pasztát, majd simára keverjük.
- Habzsákba töltjük.
- A sós pisztáciát durvára aprítjuk.
- A kihűlt eclair-ek alján 4 ponton óvatosan betöltjük a krémet a habzsák segítségével. 1-1 fél pisztácia szemet is nyomunk a mélyedésekbe.
- A bevonathoz a fehércsokit apróra vágjuk, az olajjal egy edényben gőz felett felolvasztjuk.
- Hozzákeverjük a pasztát, majd bevonjuk az eclair-ek tetejét.
- A maradék sós pisztáciát apróra vágjuk és megszórjuk az eclair-ek tetejét.
- Legalább 3 órára hűtőbe tesszük, hogy a krém megdermedjen.