2021. október 24.


Krémes sütik

Csokis süti szellemekkel

Hiányzott már egy kis borzongás? Akkor eljött az ideje a szellemes csokis sütinek! 👻

Igényel majd némi kézügyességet a pillecukor szellemek formázása, de a látszat ellenére egyáltalán nem nagy ördöngősség a massza elkészítése, a végeredmény pedig nagyon látványos lesz. Akár tortának, akár kockasütinek is elkészítheted, hiszen a süti alja tömör kakaós piskóta, amin egy vékony réteg nagyoncsokis krémben pihennek a pillecukor szellemek. A kis csokigyűjtőket (és valószínűleg a nagyokat is) egészen biztosan lenyűgözi majd ez a szupercsokis halloween süti! 🍫👻

Hozzávalók

Tészta:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dkg holland kakaó
  • 2 kk. sütőpor
  • csipet só
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 d tej

Csoki ganache:

  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg tejcsoki
  • 2 dl tejszín

Pillecukor szellemek: 

  • 8 g zselatin
  • 3 ek. víz
  • 15 dkg porcukor
  • 1 ek. méz
  • 0,5 dl víz
  • 2 ek. porcukor + 1 csapott tk. keményítő a felület szórásához
  • fekete ételfesték filc a szemek megrajzolásához

Elkészítés

  1. tésztához a lisztet összekeverjük a kakaóval, a sütőporral és egy csipet sóval.
  2. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és robotgéppel simára keverjük.A tojást a vajas-cukros masszához adjuk
  3. Ezután két részletben a tojásos masszához szitáljuk a kakaós lisztet, a tejjel felváltva és az egészet simára keverjük.Belekeverjük a kakaós-sütőporos lisztet
  4. Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk.Sütőformába simítjuk
  5. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb 30-35 perc alatt megsül.
  6. Rácsra tesszük és megvárjuk míg kihül.
  7. Elkészítjük a pillecukrot: a zselatint 3 evőkanyálnyi vízzel elkeverjük.
  8. A cukrot, a vizet és a mézet egy lábasba tesszük és elkezdjük melegíteni, amíg elkezdsűrűsödni és hígabb méz szerű állagot eléri. Ekkor félrehúzzuk és kicsit hagyjuk hűlni.
  9. Először egy evőkanyálnyit adunk a zselatinhoz és simára keverjük, majd fokozatosan adagoljuk  hozzá a szirupot.Zselatin a pillecukorhoz
  10. Robotgéppel addig keverjük, míg egészen fehér lesz és nyúlós.Pillecukor
  11. Habzsákba töltjük és a porcukros keményítővel megszórt felületre szellem formákat nyomunk.szellem formájú pillecukor
  12. Hűvös helyen 2-3 órát hagyjuk dermedni.
  13. Óvatosan felszedjük és ha szükséges, megszórjuk keményítős porcukorral, hogy ne ragadjon.
  14. Ételfesték filccel szemeket és szájat rajzolunk a szellemeknek.
  15. A ganache-hoz a csokikat apróra vágjuk és a tejszínnel egy hőálló edénybe tesszük.Ganache készítése a sütőtökös piskótához
  16. Folyamatos kevergetés mellett gőz felett felolvasztjuk a csokit.
  17. Ha teljesen homogén, félretesszük hűlni, hogy kicsit dermedjen.
  18. Ha minden kihűlt, összeállítjuk a sütit: A kakaós piskótán egyenletesen elsimítjuk a ganache-t majd hűtőbe tesszük dermedni.Csokis süti készítése
  19. Tálalás előtt ráhelyezzük a pillecukor szellemeket.

Csokis süti szellemekkel