2018. július 6.
Krémes sütik, Tea sütik, Kocka süti
Mentás zöldborsókrémes süti
Bizarrnak hangzik, tudom. De higgyétek el, tényleg páratlan kombináció a szaftos csokis süti és ez a friss, mentás édes krém. Aki nem tudja, hogy mitől zöld, sosem jön rá;)
Már nagyon régóta a fejemben volt ez a süti, eddig csak azért nem készült el, mert még nem jutottam igazi friss, zsenge zöldborsóhoz. Amint megláttam a csodaszép élénkzöld borsóhüvelyeket, akkor már biztos volt, hogy ebből most tényleg nem készülhet más, mint a régen megálmodott mentás süti. A zöldborsó gyönyörű zöld, édes alapot ad a krémhez, amihez cukrot adni már csak minimális mennyiségben kell. Aggodalomra azonban semmi ok, a kész krémben inkább a menta íze dominál majd, mintsem a borsóé.
Akiben nem hagyott rossz emlékeket az iskolai menza zöldborsófőzeléke és egy új ízre vágyik, semmiképp ne hagyja ki ezt a sütit;)
Hozzávalók
Kakaós lap:
- 12,5 dkg liszt
- 2 dkg holland kakaó
- 1 kk. sütőpor
- csipet só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- fél csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
Mentás zöldborsó krém:
- 15 dkg zöldborsó
- 1 kk. keményítő
- 0,5 dl víz
- pár csepp citromlé
- nagy marék friss mentalevél
- 20 dkg krémsajt
- 8 ek. porcukor
menta levél, zöldborsó a díszítéshez
Elkészítés
- A zöldborsót a 0,5 dl vízzel lábasba tesszük és lefedve puhára pároljuk.
- A kakaós laphoz a vajat simára keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tojást is.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval és a kakaóval.
- A lisztes keveréket a tejjel felváltva a vajas-cukros masszába keverjük, míg fényes, egynemű tésztát kapunk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (kb. 20x30cm), majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.
- Elkészítjük a krémet: a zöldborsóhoz adjuk a megmosott, lecsepegtetett mentaleveleket, 1 ek. porcukrot és pár csepp citromlevet, majd az botmixerrel leturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a keményítőt és lassú tűzön addig főzzük, míg besűrűsödik. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A mentás püré felét keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a krémsajtot és a maradék 7 ek. porcukrot és az egészet simára keverjük.
- Összeállítjuk a sütit: a kakaós lapot először megkenjük a félretett mentás pürével, majd rásimítjuk a krémsajtos krémet is.
- A sütit tálalás előtt legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) tegyük hűtőbe, ezután szeleteljük.