2018. július 6.


Krémes sütik, Tea sütik, Kocka süti

Mentás zöldborsókrémes süti

Bizarrnak hangzik, tudom. De higgyétek el, tényleg páratlan kombináció a szaftos csokis süti és ez a friss, mentás édes krém. Aki nem tudja, hogy mitől zöld, sosem jön rá;)

Már nagyon régóta a fejemben volt ez a süti, eddig csak azért nem készült el, mert még nem jutottam igazi friss, zsenge zöldborsóhoz. Amint megláttam a csodaszép élénkzöld borsóhüvelyeket, akkor már biztos volt, hogy ebből most tényleg nem készülhet más, mint a régen megálmodott mentás süti. A zöldborsó gyönyörű zöld, édes alapot ad a krémhez, amihez cukrot adni már csak minimális mennyiségben kell. Aggodalomra azonban semmi ok, a kész krémben  inkább a menta íze dominál majd, mintsem a borsóé.

Akiben nem hagyott rossz emlékeket az iskolai menza zöldborsófőzeléke és egy új ízre vágyik, semmiképp ne hagyja ki ezt a sütit;)

 

Hozzávalók

Kakaós lap:

  • 12,5 dkg liszt
  • 2 dkg holland kakaó
  • 1 kk. sütőpor
  • csipet só
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej

Mentás zöldborsó krém:

  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 kk. keményítő
  • 0,5 dl víz
  • pár csepp citromlé
  • nagy marék friss mentalevél
  • 20 dkg krémsajt
  • 8 ek. porcukor

menta levél, zöldborsó a díszítéshez

Elkészítés

  1. A zöldborsót a 0,5 dl vízzel lábasba tesszük és lefedve puhára pároljuk.
  2. A kakaós laphoz a vajat simára keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tojást is.A tojást a vajas-cukros masszához adjuk
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, csipet sóval és a kakaóval.
  4. A lisztes keveréket a tejjel felváltva a vajas-cukros masszába keverjük, míg fényes, egynemű tésztát kapunk.A kakaós lisztet a tojásos részhez adjuk
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk (kb. 20x30cm), majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 20 perc alatt megsül.Irány a sütő!
  6. Elkészítjük a krémet: a zöldborsóhoz adjuk a megmosott, lecsepegtetett mentaleveleket, 1 ek. porcukrot és pár csepp citromlevet, majd az botmixerrel leturmixoljuk.Mentás zöldborsókrém hozzávalói
  7. Hozzáadjuk a keményítőt és lassú tűzön addig főzzük, míg besűrűsödik. Szobahőmérsékletűre hűtjük.
  8. A mentás püré felét keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a krémsajtot és a maradék 7 ek. porcukrot és az egészet simára keverjük.Mentás zöldborsókrém elkészítése
  9. Összeállítjuk a sütit: a kakaós lapot először megkenjük a félretett mentás pürével, majd rásimítjuk a krémsajtos krémet is.Mentás zöldborsókrémes süti összeállítása
  10. A sütit tálalás előtt legalább 4 órára (de jobb, ha egy éjszakára) tegyük hűtőbe, ezután szeleteljük.

Mentás zöldborsókrémes süti

Mentás zöldborsókrémes süti