2014. január 3.


Tea sütik, Madeleine

Narancsos-mentás madeleine

Azt hiszem ilyenkor karácsony után talán a könnyű és pénztárcabarát édességek kerülnek a figyelem középpontjába. Ezek az apróságok pedig tökéletesen ilyenek:)

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de így a karácsonyi dőzsölés után már nagyon vágytam egy olyan desszertre, ami nem krémes, és nem is fűszeres. Hiszen a jóból is megárt a sok… És mi tagadás, az ünnepek egész biztosan karcsúsítottak mindenki pénztárcáján is…:) Ezért gondolkodtam, mit is kéne sütni, ami könnyű és kevés, kedvező áron beszerezhető hozzávalóból is elkészíthető. Eszembe jutott, hogy nagyon régen készítettem már madeleine-t, pedig nagyon egyszerű és nagyon finom süti. A mentára és a narancsra pedig azért esett a választás, mert valami egészen friss ízre vágytam a sok fűszer után. Szerintem isteni lett: frissen kívül ropog, a belseje pedig piskótásan puha, és minden falatjában érződik a menta és a narancs frissessége. Remélem nálatok is ez lesz az új év első sütije!:)

Narancsos-mentás madeleine

Hozzávalók

(20 darabhoz)

  • 5,5 dkg vaj
  • 1 ek. méz
  • 1 kk. (bourbon) vaníliás cukor
  • 1 narancs reszelt héja
  • egy nagy marék friss mentalevél
  • 5 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • vaj a formák kikenéséhez

Elkészítés

  1. A friss mentaleveleket felaprítjuk, a narancsot nagyon alaposan megmossuk és a héját lereszeljük.Narancsos-mentás madeleine
  2. A vajat egy teflon serpenyőben felolvasztjuk, félrevesszük a tűzről és hozzákeverjük a mézet.Hozzáadjuk a mézet
  3. Hozzáadjuk a friss, aprított mentát és a narancshéjat, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.Hozzáadjuk a mentát és a narancshéjat
  4. A tojásokat a cukorra habosra keverjük (akkor jó, ha már egészen világos sárga), ekkor hozzáadjuk a szoba hőmérsékletűre hűlt narancsos-mentás vajat.A tojáshoz hozzáadjuk a vajat
  5. A liszthez keverjük a sütőport és egy csipet sót és a tojásos- vajas masszába forgatjuk.Hozzáadjuk a sütőporos lisztet
  6. 2 órára (vagy akár egy éjszakára) betesszük a hűtőbe.
  7. Sütés előtt a formákat olvasztott vajjal kikenjük és belekanalazzuk a tésztát.Kiadagoljuk vajazott formákba
  8.  (Akinek ilyen egy-egy darabos formája van, mint az enyém is, alufóliából sodorjon egy hengert és a formák lapos végét erre támassza rá. Az első adag után jöttem rá, hogy bizony enélkül elmozdulnak:)Tipp egydarabos formákhoz:)
  9. 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranyszínűre sülnek.
  10. Melegen kiöntjük őket a formából és rácsra téve megvárjuk, míg kihűlnek.

Íme a végeredmény:)Narancsos-mentás madeleine