2014. január 3.
Tea sütik, Madeleine
Narancsos-mentás madeleine
Azt hiszem ilyenkor karácsony után talán a könnyű és pénztárcabarát édességek kerülnek a figyelem középpontjába. Ezek az apróságok pedig tökéletesen ilyenek:)
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de így a karácsonyi dőzsölés után már nagyon vágytam egy olyan desszertre, ami nem krémes, és nem is fűszeres. Hiszen a jóból is megárt a sok… És mi tagadás, az ünnepek egész biztosan karcsúsítottak mindenki pénztárcáján is…:) Ezért gondolkodtam, mit is kéne sütni, ami könnyű és kevés, kedvező áron beszerezhető hozzávalóból is elkészíthető. Eszembe jutott, hogy nagyon régen készítettem már madeleine-t, pedig nagyon egyszerű és nagyon finom süti. A mentára és a narancsra pedig azért esett a választás, mert valami egészen friss ízre vágytam a sok fűszer után. Szerintem isteni lett: frissen kívül ropog, a belseje pedig piskótásan puha, és minden falatjában érződik a menta és a narancs frissessége. Remélem nálatok is ez lesz az új év első sütije!:)
Hozzávalók
(20 darabhoz)
- 5,5 dkg vaj
- 1 ek. méz
- 1 kk. (bourbon) vaníliás cukor
- 1 narancs reszelt héja
- egy nagy marék friss mentalevél
- 5 dkg cukor
- 2 tojás
- 10 dkg liszt
- 1 tk. sütőpor
- só
- vaj a formák kikenéséhez
Elkészítés
- A friss mentaleveleket felaprítjuk, a narancsot nagyon alaposan megmossuk és a héját lereszeljük.
- A vajat egy teflon serpenyőben felolvasztjuk, félrevesszük a tűzről és hozzákeverjük a mézet.
- Hozzáadjuk a friss, aprított mentát és a narancshéjat, majd megvárjuk, míg teljesen kihűl.
- A tojásokat a cukorra habosra keverjük (akkor jó, ha már egészen világos sárga), ekkor hozzáadjuk a szoba hőmérsékletűre hűlt narancsos-mentás vajat.
- A liszthez keverjük a sütőport és egy csipet sót és a tojásos- vajas masszába forgatjuk.
- 2 órára (vagy akár egy éjszakára) betesszük a hűtőbe.
- Sütés előtt a formákat olvasztott vajjal kikenjük és belekanalazzuk a tésztát.
- (Akinek ilyen egy-egy darabos formája van, mint az enyém is, alufóliából sodorjon egy hengert és a formák lapos végét erre támassza rá. Az első adag után jöttem rá, hogy bizony enélkül elmozdulnak:)
- 190 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt aranyszínűre sülnek.
- Melegen kiöntjük őket a formából és rácsra téve megvárjuk, míg kihűlnek.
Íme a végeredmény:)