2012. december 1.


Tea sütik, Keksz

Csokis-mentás tallérok

A karácsony igazán az aprósütik időszaka, ezért most első karácsonyi receptként ezt a csokis-mentás kekszet osztom meg. Nagyon egyszerű elkészíteni és igazán mutatós, akár ajándéknak is tökéletes.

A múltkori mentás brownie bejegyzésnél már említettem, hogy elég nehéz volt beszerezni menta aromát, ezért is próbálom most sorra ki a korábban kigondolt recepteket. Ez a keksz is ezek közé tartozott. Első nekifutásra egy másik recepttel készült, nagyon finom lett, viszont vállalhatatlanul ronda. A tészta hűtés után is annyira lágy maradt, hogy nem lehetett szép szeleteket vágni belőle, összemosódott a spirálos minta. Úgyhogy gondoltam kipróbálom inkább egy egyszerű vajas tésztával és láss csodát, tökéletesen működött vele. Tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető, aki esetleg nem szereti a mentát/nem talál sehol, készítheti pár csepp vanília aromával a belső részt. Így a tészta fehér lesz, de ha színeset szeretnél, pár csepp ételfestékkel bármilyen árnyalat kivitelezhető.

Mentás tallér

Hozzávalók

(kb. 20-22 darabhoz)

 • 12,5 dkg liszt
 • 12,5 dkg vaj
 • 5 dkg cukor
 • csipet só
 • 1/4 tk. sütőpor
 • 1 kk. menta aroma + 1 ek. liszt
 • 1 ek. holland kakaó

Elkészítés

 1. A tészta összes hozzávalóját a menta aroma, az 1 kanál liszt és a kakaó kivételével egy nagy tálban összegyúrjuk. Egy gyurmaszerű, puha tésztát kapunk.A hozzávalók
 2. Az így kapott tésztát két egyenlő részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a menta aromát és egy evőkanálnyi lisztet, a másikba pedig beledolgozzuk a kakaót.Hozzáadjuk a menta aromát, a másikhoz pedig a kakaót
 3. Az így kapott tésztagombócokat külön-külön két sütőpapír közt kb. 3-4 mm vastag téglalapokká nyújtjuk és a papírokkal együtt betesszük a hűtőbe 1 órára, hogy megdermedjen, így majd könnyebb lesz feltekerni.
 4. Pihentetés után mindkét lapról lehúzzuk a felső sütőpapírt (félretesszük, jó lesz majd a sütésnél), a kakaós tetejét megkenjük kevés vízzel és a mentás tésztát ráillesztjük az alján lévő sütőpapír segítségével. Enyhén megnyomkodjuk, hogy összetapadjanak és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
 5. A széleiket körbevágjuk, és az alsó sütőpapír segítségével szorosan feltekerjük.Feltekerjük
 6. Sütőpapírba csomagolva 15 percre betesszük a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen és szépen lehessen szeletelni.
 7. Pihentetés után egy éles késsel kb. fél cm vastag szeleteket vágunk a rúdból. (érdemes a kést minden szelet után áttörölni, hogy ne maszatolja össze a két réteget szeletelés közben)Felszeleteljük
 8. Ha szükséges, kicsit formázunk rajta, hogy kerek legyen majd sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük őket, egymástól kb. 5 cm távolságban.Irány a sütő!
 9. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsülnek.
 10. Megvárjuk, míg kihűlnek és csak azután szedjük le a sütőpapírról.

Ajándéknak is tökéletes:)

Csokis-mentás tallérok

Csokis-mentás tallérok