2012. november 27.
Tea sütik, Kocka süti
Mentás brownie
Egy igazi, tömör, csokoládés sütemény. Ez volt az első, ami eszembe jutott, mikor végre beszereztem az égen-földön keresett menta aromát:)
Így született végül ez a mentás brownie. Nagyon sokáig kerestem mindenhol menta aromát, cukrászati bolttól a gyógyszertárig, és ezt most teljesen véletlenül találtuk az egyik hipermarketben. Persze nem a sütős dolgok közt volt. Illetve, ha úgy vesszük mégis, mert a sütőformák közt bukkantunk rá. Az ára is elég borsos volt, nem csak a biomenta fajtája, amiből készült… De most már úgy voltam vele, hogy legalább valahol találtam, ezért végül mégiscsak a kosárban landolt. Egyetlen szépséghibája, hogy zöld, de ilyen apróságokon inkább nem is akadok fenn, a lényeg hogy VAN! Úgyhogy most minden korábban kinézett/kigondolt sütit kipróbálok, a legjobbakat pedig itt is megosztom, hátha más is kedvet kap majd hozzá:)
Hozzávalók
Brownie:
- 12 dkg étcsoki
- 12 dkg vaj
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 7 dkg liszt
- 1 ek. holland kakaó
- csipet só
- 1 tk. menta aroma
Csoki öntethez:
- 12 dkg étcsoki
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 tk. kukorica keményítő
- pár csepp menta aroma
- VAGY: legvégső esetben mentás forrócsoki 1,2 dl tejben elkeverve
Tejszínhab és mentalevelek a díszítéshez
Elkészítés
- A brownie-hoz csokit egészen apróra vágjuk (így hamarabb felolvad és kisebb az esélye, hogy megég) és gőz fölött a margarinnal felolvasztjuk, megvárjuk míg langyosra hűl.
- A csokis alaphoz egy nagy tálban elkeverjük a két tojást a cukorral.
- Ezután hozzákeverjük a cukros tojásos masszához a felolvasztott csokoládét, majd a lisztet, a kakaót és simára keverjük.
- Az elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 30×15 cm) öntjük.
- 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük és 20-25 perc alatt megsütjük.
- Ha megsült, papírral együtt rácsra emeljük, megvárjuk, míg kihűl és egy kör alakú kiszúróval kiszúrjuk. (érdemes akkora sütőformát és kiszúrót választani, hogy egymás mellett több is kiférjen, hogy minél kevesebb legyen a “hulladék”)
- Tálalás előtt elkészítjük a csokiöntet a csokit apróra vágjuk és gőz fölött felolvasztjuk.
- A tejet és a tejszínt egy lábasban felmelegítjük. Egy kis tálban pár kanál langyos tejjel csomómentesre keverjük a keményítőt.(ez azért kell bele, hogy sűrűbb legyen, de akár el is hagyható).
- A meleg tejet hozzáadjuk az olvasztott csokihoz, hozzáadjuk a simára kevert keményítőt és együtt kevergetés mellett tovább melegítjük, míg teljesen sima, sűrű csokit kapunk. Végül adunk hozzá pár csepp menta aromát.
- Ha a zacskós megoldást választjuk (ejnye!) akkor a leírás szerint készítjük el 1,2 dl tejjel, hogy sűrű legyen.
A brownie-kat a csokiöntettel és egy csepp tejszínhabbal tálaljuk. Díszíthetjük mentalevelekkel is.