2012. december 30.


Sós sütik, Kenyér

Kakukkfüves-fokhagymás grissini

A sok karácsonyi édesség után szerintem pont itt volt az ideje már valami sós “süteménynek”. Most ezekre a könnyen elkészíthető, fűszeres kenyérrudacskákra esett a választás, ami szerintem partifalatkának sem utolsó.

Ezekben a kenyérrudacskákban az a legjobb, hogy igazából bármivel ízesíthető: zöld fűszerekkel, hagymával, magvakkal, sajttal, csak ízlés kérdése. Én most kakukkfüvet és egy kis gerezd fokhagymát gyúrtam a tésztába, mert éppen ez volt itthon. Szerintem ez az otthon készített változat azért sokkal jobb, mint a bolti, mert azon kívül, hogy tudjuk mi van benne, frissen a sütőből kivéve pont olyan, amilyennek lennie kell: kívül ropogós, belül pedig puha. Az így elkészült rudacskák felhasználása pedig elég sokrétű, lehet belőle előétel sonkával, vagy otthon készült “ropi” valamilyen mártogatóssal.

Kakukkfűves-fokhagymás grissini

Hozzávalók

(25-30 db rudacskához)

  • 25 dkg kenyér liszt (BL 80, de ha nincs, a sima, BL 55 is jó)
  • 1,75 dl langyos víz
  • 2 ek. olíva olaj
  • 1 tk. só
  • fél csomag szárított élesztő (4 g)
  • csipet cukor
  • 1 nagyobb gerezd fokhagyma összezúzva
  • friss (vagy szárított) kakukkfű ízlés szerint

Kakukkfű

 

Elkészítés

  1. A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba mérjük és robotgép segítségével lágy tésztává dagasztjuk.A hozzávalókat puha tésztává gyúrjuk
  2. Langyos helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)Duplájára kelesztjük
  3. Kelesztés után a lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és kb. fél cm vastag, nagyjából 30x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. A tésztalapot hosszabbik oldalán félbevágjuk, majd ujjnyi vastag tésztacsíkokat vágunk belőle.Csíkokra vágjuk és megcsavarjuk
  5. A tésztacsíkokat két végén megfogva megcsavargatjuk, közben kicsit megnyújtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.A rudacskák
  6. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol sütés közben folyamatosan figyeljük: akkor lesz jó, ha már a végei elkezdenek pirulni, nem baj, ha sápadt színe van a többi részének. Ilyenkor már ki kell venni, különben kiszáradnak. Nálam 8 perc elég volt, de a sütési idő függ a sütőtől és attól is, milyen vastagok lettek a rudacskák.
  7. Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.Megvárjuk, míg kihűlnek

Kakukkfüves-fokhagymás grissini

Akkor tökéletesek, ha a külsejük ropog, belül pedig puha, mint a kenyér.

Kakukkfüves-fokhagymás grissini