

2013. április 24.
Kelt tészták, Sós sütik, Kenyér
Medvehagymás grissini sajtos mártogatóssal
Újabb ötlet kiránduláshoz, piknikezéshez: puha olaszos kenyérrudacskák ezúttal zamatos medvehagymával és finom krémsajtos mártogatóssal.
Persze remek kísérője lehet egy naplementés esti baráti borozgatásnak is. Ki-ki döntse el kedve szerint:) Egy biztos, nem fog csalódást okozni, ugyanis nagyon finom együtt a krémes sajtos mártogatóssal. Én a mártogatósba is tettem még egy kevés friss zöld fűszert, de ez akár el is hagyható. Próbáljátok ki:)
Hozzávalók
(25-30 db rudacskához)
- 25 dkg kenyér liszt (BL 80, de ha nincs, a sima, BL 55 is jó)
- 1,75 dl langyos víz
- 2 ek. olíva olaj
- 1 tk. só
- fél csomag szárított élesztő (4 g)
- csipet cukor
- 1 csokor medvehagyma
Mártogatós:
- 1 pohár tejföl
- 1 tubus ömlesztett tejszínes krémsajt (100 g)
- friss petrezselyem és medvehagyma ízlés szerint
Elkészítés
- A tészta összes hozzávalóját egy nagy tálba mérjük és robotgép segítségével lágy tésztává dagasztjuk.
- Langyos helyen a duplájára kelesztjük. (kb. 1 óra)
- Kelesztés után a lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, átgyúrjuk és kb. fél cm vastag, nagyjából 30x 25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
- A tésztalapból ujjnyi vastag tésztacsíkokat vágunk, amiket ezután elfelezünk.
- A tésztacsíkokat két végén megfogva megcsavargatjuk, közben kicsit megnyújtjuk és sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük.
- 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk őket, ahol sütés közben folyamatosan figyeljük: akkor lesz jó, ha már a végei elkezdenek pirulni, nem baj, ha sápadt színe van a többi részének. Ilyenkor már ki kell venni, különben kiszáradnak. Nálam 8 perc elég volt, de a sütési idő függ a sütőtől és attól is, milyen vastagok lettek a rudacskák.
- Rácsra szedjük őket és megvárjuk, míg kihűlnek.
- Addig elkészítjük a mártogatóst: a krémsajtot simára keverjük a tejföllel, ha szükséges sózzuk és ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott medvehagymával és friss petrezselyemmel ízesítjük.
rita
2015. október 10. - 21:00Még minidg remek ez a recept! 🙂