2021. december 22.
Krémes sütik, Torta
Forralt boros puncstorta
Puncstorta karácsonyra? Igen! A klasszikus puncstorta karácsonyi változata az adventi időszak elmaradhatatlan kedvencével, fűszeres forralt borral készül!🔥🍷🍊
A puncstorta általában maradékmentésre szolgál, nincs mit szépíteni rajta. Meg hát nem is egy hagyományos karácsonyi torta.🎄 Viszont ha neked is nagy kedvenced, vagy esetleg a forraltbor ízvilágá csempésznéd bele egy sütibe (de a sajttorta vagy a kuglóf nem annyira jön be), itt van hozzá a legjobb recept 😉
🚸Gyerekbarát alkoholmentes változatban, bármilyen fűszeres forró itallal is tökéletesen működik!
Hozzávalók
18 cm-es formához
Piskóta:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
Szirup:
- 3 dl forralt bor
- 1 db egész fahéj
- 5-6 szem szegfűbors
- 2 dkg cukor
Töltelékhez:
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
- 2 ek. erdei gyümölcs lekvár + 1 ek. a kenéshez
- 3 dkg kandírozott narancshéj
Bevonáshoz:
- 25 dkg mascarpone
- 5 dkg fehércsoki
Díszítéshez:
- egész fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors
- vörösáfonya
- arany porfesték (opcionális)
Elkészítés
- A piskótához a tojásokat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és elkezdjük habosítani, amíg egész világos sárga lesz. Kb. 5 perc.
- Hozzászitáljuk a lisztet és egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.
- Az így kapott massza kb felét a sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk, a többit pedig egy szintén sütőpapírral bélelt kis méretű tepsibe. Ebből lesz majd a töltelék.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt megsül.
- Még melegen lehúzzuk a sütőpapírt a piskótákról és rácsra tesszük hűlni.
- Elkészítjük a szirupot: a forralt bort a fűszerekkel és a cukorral egy lábasba tesszük és gyöngyözve forraljuk nagyjából 10 percig, amíg a harmadára redukálódik. Hígabb szirup állagúnak kell lennie.
- Hagyjuk langyosra hűlni, majd eltávolítjuk a fűszereket.
- A kör alakú piskótát középen félbe vágjuk.
- A töltelékhez a tepsis piskótát apró darabokra tépkedjük, hozzáadjuk a forralt boros szirupot, a kandírozott narancshéjat, a vörösáfonyát és 2 evőkanálnyi lekvárt és alaposan összekeverjük. Ha nagyon száraz lenne, nem akar összeállni, ha megnyomkodjuk, adhatunk hozzá 1-2 ek. forralt bort.
- Összeállítjuk a tortát: az egyik piskótalapot visszahelyezzük a forma aljába, megkenjük lekvárral.
- Rákanalazzuk a tölteléket és a formába nyomkodjuk.
- Ráhelyezzük a másik piskóta lapot és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a bevonót.
- A fehércsokit apró darabokra vágjuk és gőz felett felolvasztjuk.
- A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt olvasztott csokit és az egészet simára keverjük.
- A krémmel bevonjuk először a torta oldalát, majd a tetejét és az egészet szépen elsimítjuk.
- Legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt tetszés szerint díszíthetjük egész fahéjjal, vörösáfonyával, különböző fűszerekkel.