2021. december 22.


Krémes sütik, Torta

Forralt boros puncstorta

Puncstorta karácsonyra? Igen! A klasszikus puncstorta karácsonyi változata az adventi időszak elmaradhatatlan kedvencével, fűszeres forralt borral készül!🔥🍷🍊

A puncstorta általában maradékmentésre szolgál, nincs mit szépíteni rajta. Meg hát nem is egy hagyományos karácsonyi torta.🎄 Viszont ha neked is nagy kedvenced, vagy esetleg a forraltbor ízvilágá csempésznéd bele egy sütibe (de a sajttorta vagy a kuglóf nem annyira jön be), itt van hozzá a legjobb recept 😉

🚸Gyerekbarát alkoholmentes változatban, bármilyen fűszeres forró itallal is tökéletesen működik!

Hozzávalók

18 cm-es formához

Piskóta:

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Szirup:

  • 3 dl forralt bor
  • 1 db egész fahéj
  • 5-6 szem szegfűbors
  • 2 dkg cukor

Töltelékhez:

  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • 2 ek. erdei gyümölcs lekvár + 1 ek. a kenéshez
  • 3 dkg kandírozott narancshéj

Bevonáshoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg fehércsoki

Díszítéshez:

  • egész fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors
  • vörösáfonya
  • arany porfesték (opcionális)

Elkészítés

  1. A piskótához a tojásokat egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot és elkezdjük habosítani, amíg egész világos sárga lesz. Kb. 5 perc.Forralt boros puncstorta készítése
  2. Hozzászitáljuk a lisztet és egy spatulával óvatosan beleforgatjuk.Forralt boros puncstorta készítése
  3. Az így kapott massza kb felét a sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk, a többit pedig egy szintén sütőpapírral bélelt kis méretű tepsibe. Ebből lesz majd a töltelék.Forralt boros puncstorta készítése
  4. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol 15 perc alatt megsül.
  5. Még melegen lehúzzuk a sütőpapírt a piskótákról és rácsra tesszük hűlni.
  6. Elkészítjük a szirupot: a forralt bort a fűszerekkel és a cukorral egy lábasba tesszük és gyöngyözve forraljuk nagyjából 10 percig, amíg a harmadára redukálódik. Hígabb szirup állagúnak kell lennie.Forralt boros puncstorta készítése
  7. Hagyjuk langyosra hűlni, majd eltávolítjuk a fűszereket.
  8. A kör alakú piskótát középen félbe vágjuk.
  9. A töltelékhez a tepsis piskótát apró darabokra tépkedjük, hozzáadjuk a forralt boros szirupot, a kandírozott narancshéjat, a vörösáfonyát és 2 evőkanálnyi lekvárt és alaposan összekeverjük. Ha nagyon száraz lenne, nem akar összeállni, ha megnyomkodjuk, adhatunk hozzá 1-2 ek. forralt bort.Forralt boros puncstorta készítése
  10. Összeállítjuk a tortát: az egyik piskótalapot visszahelyezzük a forma aljába, megkenjük lekvárral.Forralt boros puncstorta készítése
  11. Rákanalazzuk a tölteléket és a formába nyomkodjuk.Forralt boros puncstorta készítése
  12. Ráhelyezzük a másik piskóta lapot és betesszük a hűtőbe pihenni, amíg elkészítjük a bevonót.
  13. A fehércsokit apró darabokra vágjuk és gőz felett felolvasztjuk.
  14. A mascarponét habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletűre hűlt olvasztott csokit és az egészet simára keverjük.Forralt boros puncstorta készítése
  15. A krémmel bevonjuk először a torta oldalát, majd a tetejét és az egészet szépen elsimítjuk.Forralt boros puncstorta készítése
  16. Legalább 3 órára hűtőbe tesszük.
  17. Tálalás előtt tetszés szerint díszíthetjük egész fahéjjal, vörösáfonyával, különböző fűszerekkel.

Forralt boros puncstorta