2019. december 6.
Tea sütik, Kuglóf
Forralt boros-csokis kuglóf
Várd ezzel a nagyoncsokis forralt boros kuglóffal idén a vendégeket, de ne lepődj meg, ha nem fog sokáig a tányéron maradni… 😉
Villámgyorsan összedobhatod akár utolsó pillanatban is, mert csak össze kell keverni a hozzávalókat és már sül is a legújabb kedvenc a kuglóf formában. A megadott mennyiségek egy normál méretű kuglófhoz elegendők, de ha biztosra akarsz menni, hogy az ünnepek alatt kitartson, duplázd a mennyiséget 😉
Hozzávalók
- 7,5 dkg étcsoki
- 5 dkg spekulatius keksz
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- csipet só
- fél csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 tojás
- 12,5 dkg liszt
- 2 tk. kakaó
- fél tk. őrölt fahéj
- fél kk. őrölt szegfűszeg
- fél kk. őrölt szegfűbors
- fél narancs reszelt héja
- 0,8 dl forralt bor
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
- Az étcsokit apró darabokra vágjuk, a kekszet pedig apró darabokra tördeljük.
- A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat is.
- Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a sót és a kakaót.
- Két részletben a vajas-tojásos masszába forgatjuk.
- Hozzáadjuk a (kihűlt) forralt bort és az egészet simára keverjük.
- Végül hozzáreszeljük a narancs héját, és beleforgatjuk a csokoládé és kekszdarabokkal együtt.
- Kivajazott kuglóf formába simítjuk (szilikon forma esetén ez elhagyható), majd 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, ahol kb. 40 perc alatt megsül.
- A sütőből kivéve pár percet még állni hagyjuk a formában, majd rácsra borítjuk, ahol hagyjuk teljesen kihűlni.
- Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.